Uniunea Europeană a anunţat vineri că din 2021 cetăţenii SUA vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen, relatează agerpres. Abia făcut anunțul și un partid românesc a și reacționat – NU este bună o astfel de impunere a vizei, susține Partidul Dreapta Liberală condus de Viorel Cataramă care îi cere președintelui Klaus Iohannis să se opună măsurii.

SUA Americanii trebuie să posede un paşaport valabil, de un card de credit sau de debit şi de o adresă de e-mail pentru a solicita o viză ETIAS (European Travel Information and Authorization System), informează site-ul www.etiasvisa.com. Minorii vor avea nevoie doar de paşaport şi de înscrierea în ETIAS.
”Dreapta Liberala considera ca decizia Uniunii Europene de a impune vize cetatenilor din USA care vor calatori in spatiul Schengen incepand din 2021 este gresita si nejustificata; aplicarea acestei hotarari va duce la tensionarea relatiilor reciproce, intr-un moment cand este nevoie de o colaborare tot mai stransa!

De aceea, ii solicitam Presedintelui Iohannis sa uzeze de toate mijloacele, inclusiv dreptul de veto al Romaniei in Consiliul European pentru a impiedica punerea in aplicare a acestei initiative”, anunță Viorel Catarama, presedintele Partidului Dreapta Liberala.

Citeste si...  Președintele USR, Dan Barna, avertisment dur pentru Klaus Iohannis

În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.

„La fel ca şi alte ţări şi regiuni din lume, Europa a decis recent să îşi amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migraţia ilegală şi terorismul”, arată site-ul ETIAS.

Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE – Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani.