Economia României îşi arată din nou slăbiciunile. Creditele de consum neperformante sunt în creştere. Ratele românilor, covărşitoare.

Din datele BNR reiese că românilor le va fi din ce în ce mai greu să îşi plătească ratele la credite, pentru că vor începe să acumuleze restanţe, ceea ce se va reflecta ulterior în nivelul de trai.

Soldul creditelor neperformante a crescut cu aproximativ 11 procente în doar şase luni şi a ajuns la aproape 14 miliarde şi jumătate de lei în luna martie. Acesta reprezintă un semnal de avertizare a deteriorării capacităţii de plată a populaţiei, în cazul în care şomajul va începe să crească, iar salariile îşi vor tempera avansul.

BNR estimează ca probabilitatea ca împrumuturile să nu fie rambursate va creşte, de la circa 2,8% la 3,5% în următorii doi ani.

Citeste si...  Iată adevărul! Vezi cine sunt cei care au pus stampila pe PSD, PNL şi USR- PLUS la europarlamentare

Nu este prima dată când economia României se confruntă cu această problemă. După criză, principala dificultate a băncilor a fost aceea de a gestiona ponderea mare a creditelor neperformante, care ajunsese la 22% din totalul împrumuturilor în 2014. În următorii cinci ani, rata neperformantelor a scăzut rapid şi în prezent se situează la 4,9%. Evoluția a fost susținută în principal din scoaterea din bilanțuri a împrumuturilor cu restanțe de peste 90 de zile, dar și din creșterea creditării și a îmbunătățirii disciplinei la plată.

Au fost mai puţini oameni care nu-şi puteau onora obligaţiile bancare, însă acum există din nou riscul real ca puterea de plată a celor cu împrumuturi să se deterioreze.