Au trecut 25 de ani de la Revoluția din 1989 și crimele regimului Ceaușescu încă nu au fost pedepsite, se arată intr-un comentariu apărut, în publicația britanică, The Times.

cmr_04248500

Autorul articolului reaminteste modul in care au sfarsit sotii Elena si Nicolae Ceausescu si subliniaza faptul ca Revolutia romana a pus capat unei perioade crunte de 42 de ani, in care dictatorul si-a construit palate, in timp ce populatia traia intr-o saracie de nedescris, sub asuprirea Securitatii.

„La fel ca toate revolutiile, de la cea franceza si pana la Primavara Araba, si aceasta a promis mai multe decat a putut sa infaptuiasca. Totusi, din momentul in care a murit Ceausescu si pana acum, Romania a intrat in NATO, in 2004, si in UE, in 2007. A cunoscut o impresionanta crestere economica dupa recesiune, iar standardele de viata s-au imbunatatit”, se arata in articolul publicat de The Times, preluat de The Australian.

Noul presedinte, Klaus Iohannis, membru al comunitatii etnice germane, a promis legaturi mai stranse cu occidentul si o campanie impotriva coruptiei, mai scrie autorul articolului, in opinia caruia exista o „gaura in istoria Romaniei”, o „rana colectiva” netratata de 25 de ani, cata vreme revolutia inca nu s-a incheiat, iar resorturile ei nu au fost explorate.

„Crimele regimului Ceausescu nu au fost pe deplin investigate. Faptasii nu au fost adusi in fata justitiei, iar victimelor nu li s-a facut dreptate. (…) In 1989, istoria comunista a fost spulberata fara o examinare atenta a trecutului – in buna masura pentru ca multi dintre autorii revolutiei fusese complici la ceea ce se intamplase inainte”, se arata in articolul citat.

Citeste si...  Anul Nou 2015. Cele mai bizare tradiţii din lume.