Mii de persoane au protestat sâmbătă în fața uzinei Renault de la Maubeuge, din nordul Franței, împotriva deciziei constructorului de autoturisme de a concedia 15.000 de angajați la nivel mondial, dintre care 4.600 doar în Franța.

Manifestațiile au început în jurul orei locale 10:00 (ora 11:00, ora României, n. red.), la apelul celor cinci sindicate ale angajaților. Potrivit Le Figaro, protestatarii au pornit apoi în marș de la uzină către Primăria din Maubeuge.

Uzina Renault de la Maubeuge, unde lucrează aproximativ 2.100 de persoane, și-a întrerupt producția de vineri dimineață.

Concedierile colective sunt un „seism industrial”
„Este vorba despre un seism industrial. Vrem ca uzina să fie menţinută aici. Această manifestaţie este foarte importantă, chiar dacă este prima etapă, pentru a arăta Guvernului şi companiei Renault că salariaţii şi locuitorii acestei zone sunt ataşaţi acestei întreprinderi şi că există susţinere. Avem nevoie de aceste locuri de muncă, altfel acest teritoriu va muri”, a declarat, pentru AFP, Jérôme Delvaux, secretarul sindicatului CGT-MCA.

Citeste si...
Dosare penale pentru postări pe Facebook în urma protestelor #rezist, la Timișoara

Protestul vine în contextul în care Renault a anunțat recent concedierea a 15.000 de angajați la nivel mondial, ca parte a unui plan prin care compania își dorește să reducă din pierderile provocate de scăderea puternică a vânzărilor, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Dintre cele 15.000 de locuri de muncă ce ar urma să fie restructurate de către Renault, 4.500 se află în Franța. Cu toate acestea, restructurările sunt în mare parte disponibilizări voluntare.

Producătorul auto francez vrea să închidă unele fabrici, un subiect deosebit de sensibil în această perioadă, deoarece compania angajează un împrumut de la statul francez în valoare de 5 miliarde de euro. Ministerul Economiei din Franța a solicitat gigantului auto să mențină activitățile avansate din punct de vedere tehnologic în Franța și să dezvolte baterii electrice în Europa.

Mitingul de protest a fost organizat la apelul sindicatelor CGT, CFDT, CFTC, CFE-CGC şi Sud.