Medical

Probleme ortopedice la copii

Afecțiunile ortopedice pot apărea încă din copilărie și este posibil să le tratați cu dispozitive și tehnici specifice.

Deși există anumiți parametri care delimitează moderat creșterea așteptată în copilărie, adevărul este că, de obicei, acest proces nu are loc în totalitate conform așteptărilor. Pot exista probleme sau circumstanțe care, deși nu afectează grav sănătatea, necesită îngrijiri speciale.

În această categorie putem include câteva afecțiuni respiratorii minore, probleme de vedere sau auz sau alergii, pentru a numi doar câteva cazuri. De asemenea, am putea vorbi și despre problemele ortopedice la copii, care apar destul de des.

În continuare, vă vom dezvălui cinci malformații, care pot fi congenitale sau nu. În plus, vom face o scurtă trecere în revistă a tratamentelor comune pentru fiecare problemă.

Picior plat

Când ne naștem, toți avem picioarele plate. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, talpa piciorului se arcuiește pe partea sa interioară, ceea ce este considerat un lucru normal.

Una dintre cele mai frecvente probleme ortopedice la copii este, tocmai, faptul că această curbură nu apare. Primul simptom manifestat este slăbiciunea gleznelor, care se mișcă spre interior atunci când merg.

În cazul în care această problemă provoacă durere copilului, specialistul ar putea indica utilizarea tălpilor ortopedice sau unui anumit suport special pentru încălțăminte. În ciuda celor de mai sus, picioarele plate nu reprezintă o problemă gravă. De fapt, nu este un impediment pentru nicio activitate, inclusiv pentru sport.

Picioare în paranteză

Este o afecțiune cunoscută sub numele de Genu varum. Copilul care suferă de ea prezintă o deviație a gambei spre interorul axei membrului inferior, cu proeminența genunchiului spre exterior.

Poate fi moștenită și apare frecvent la sugari. Cu toate acestea, este de obicei corectată în mod natural în timp. Atâta timp cât nu este o boală mai gravă, cum ar fi rahitismul sau boala Blount, această tulburare nu necesită tratament. Durerea la tibiile și articulațiile genunchiului poate fi un semn al acestor afecțiuni.

Genunchi în X

Cunoscută și sub numele de Genu valgum, această problemă este opusă celei anterioare. Este vorba de o deviație a gambei spre exteriorul axei membrului inferior cu proeminența genunchiului spre interior.

Spre deosebire de genu varum, acest lucru apare de obicei între 3 și 6 ani. În această perioadă, picioarele suferă modificări care le afectează și alinierea.

În ambele cazuri, aspectul principal care trebuie luat în considerare nu este cel estetic, ci cel funcțional. Atâta timp cât curbura nu produce durere sau nu afectează activitățile copilului, în general nu va fi necesar un tratament.

Picior cav

Este exact opusul picioarelor plate. La copiii cu picior cav, arcul picioarelor este prea înalt. De obicei, nu generează complicații majore, dincolo de faptul că anumite tipuri de încălțări pot fi incomode.

Ca și în cazurile anterioare, prezența durerii este un indicator suficient pentru ca situația să necesite consultarea unui medic. La fel și imposibilitatea de a merge normal sau prezenșa unei deformări prea proeminente.

Mersul pe vârfuri

Când învață să meargă, aproape toți copiii merg pe vârfuri. Cu toate acestea, acest comportament ar trebui să dispară la împlinirea vârstei de 3 ani. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cauzele ar putea fi slăbiciunea musculară sau probleme mai complexe, cum ar fi cele legate de creier sau sistemul nervos. Va fi necesar să consultați cât mai curând un medic ortoped pentru a exclude aceste complicații și a corecta afecțiunea.

Pentru a recunoaște dacă un copil suferă de o problemă în ceea ce privește structura corpului său, ar trebui să îl urmăriți cu atenție.

Pentru a scăpa de orice îndoială, puteți merge la Centrokinetic, un centru de recuperare medicală din București, unde puteți lua legătura cu medicul  ortoped Andrei Bogdan sau cu un medic specializat în ortopedie pediatrică. Multă sănătate!

blank