Economic, Stiri

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 50% începând cu august 2014.

Preţul carburantului în România nu urmăreşte evoluţia preţului barilului în întreaga lume, scăderile la pompele româneşti apărând abia în decembrie anul trecut, şi nu în august, aşa cum s-a întâmplat pe piaţa mondială.

pretul-barilului-de-petrol-a-scazut-cu-peste-50-incepand-cu-august-2014-reactia-in-romania-296674

De asemenea, scăderea înregistrată în România, per litru de petrol, a fost de doar 15%, în condiţiile în care barilul a scăzut cu aproape 50%.

Aceste concluzii apar într-un studiu realizat de Asociaţia Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor din România şi se referă la evoluţia preţului la carburant pentru perioada 1 septembrie 2014 – 15 februarie 2015, în raport cu preţul ţiţeiului şi cu evoluţia cursului euro şi a dolarului, în aceeaşi perioadă.

„Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza”, se arată în comunicat.

Din datele analizate, reiese faptul ca pretul carburantului cumparat la pompele din Romania a inregistrat primele scaderi abia din luna decembrie 2014, in conditiile in care scaderea pretului barilului de petrol s-a inregistrat in luna august 2014. De semenea, scaderea inregistrata in Romania per litru de petrol a fost de doar 15%, in conditiile in care barilul a scazut cu aproape 50%.
 
In acelasi timp, in luna februarie a anului 2015, pretul barilului a inregistrat o mica crestere, pretul carburantului la pompele din Romania aliniindu-se la aceasta corectie in saptamana imediat urmatoare.
 
In toata perioada analizata, cursurile afisate de catre Banca Nationala a Romaniei pentru monedele EUR si USD au fost stabile, neinregistrand fluctuatii majore.

blank