Potrivit unui studiu arată ce înseamnă Covid-19: copiii sub 5 ani pot fi purtători ai unei încărcături de coronavirus de până la 100 de ori mai mare decât adulții! Practic noile cercetări contrazic tot ce se credea până acum despre această pandemie.

Teoriile că cei mici nu pot răspândi Covid-19 sunt false. Pot și pericolul chiar e mai mare la copii decât la adulți!

Conform informațiilor publicate în cunoscuta revistă JAMA Pediatrics, s-a descoperit în căile respiratorii superioare ale copiilor cu vârste sub 5 ani o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât la adulți. Astfel, cei mici devin un factor principal de transmitere a Covid-19 în cadrul comunităților din care fac parte.

„Am observat că unii dintre copiii testați pozitiv aveau o încărcătură virală mai mare în nas, în comparație cu copiii mai mari sau cu adulții”, a precizat pentru CNN dr. Taylor Heald-Sargent, medic pediatru și conducătorul cercetării.

145 de probe colectate de la pacienți cu simptome moderate

În studiul lor, cercetătorii au analizat 145 de probe colectate de la pacienții cu simptome moderate, la o săptămână de la apariția lor. 46 dintre probe erau de la copii sub 5 ani, 51 de la copii cu vârsta între 5 și 17 ani și 48 erau probe de adulți (18 – 65 de ani).

Totuși, specialiștii în medicină spun că este nevoie în continuare de alte studii suplimentare care să arate contagiozitatea Covid-19 la copii. „Până acum, boala nu pare că se transmite în principal de la copii”, a ținut, totuși, să sublinieze dr. Taylor Heald-Sargent.

Potrivit unui studiu, alți experți în medicină susțin că nu sunt surprinși de noua descoperire. „Informațiile din pediatrie în legătură cu coronavirusul nu fost la fel de multe ca la adulți, așa că un astfel de studiu este binevenit”, a spus dr. Alpana Waghmare, medic pediatru din Seattle.

Noi reguli în școli și grădinițe
Cercetătorii americani care au efectuat acest studiu spun că noile descoperiri vor ajuta la stabilirea unor reguli în școli și grădinițe, măsuri menite a ajuta la prevenirea răspândirii Covid-19. Printre altele, se are în vedere o atenție sporită la lipsa spațiului personal, igiena copiilor, modul lor de joacă sau ștergerea ochilor și a nasului.

„E o corvoadă să-i faci să poarte mască, să se spele pe mâini și să nu pună orice în gură sau în nas. Însă adulții care au un comportament corespunzător pot deveni un model pentru ei”, a completat dr. Taylor Heald-Sargent.


Citeste si...
La ATP Cup, Federer, Nadal și Djokovic, i-au făcut în ciuda lui Țiriac