Pleşu, mâncătorul de cremşnit, nu-l vrea pe Antonescu preşedinte
Actualitate

Portretul politicienilor în viziunea lui Andrei Pleşu

În cadrul unei emisiuni, scriitorul Andrei Pleșu a conturat cîte un scurt portret al mai multor politicieni. Astfel, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu dar şi Vasile Dîncu au fost caracterizaţi sau criticaţi de Andrei Pleşu.

Pleşu, mâncătorul de cremşnit, nu-l vrea pe Antonescu preşedinte
Pleşu, mâncătorul de cremşnit, nu-l vrea pe Antonescu preşedinte

 „Vasile Blaga mi s-a părut un ardelean consistent, așezat, previzbil. Nu am impresia că mai are suficientă greutate în decizia partidului. Nu cred în combinația cu doamna Gorghiu. Pe mine doamna Gorghiu nu mă convinge, în mod special. Văd că e prezentă, reactivă, dar îmi trebuie mai multe argumente ca să pot să îi calific experiența, strategiile politice. Global vorbind, din păcate, politicienii pe care îi văd, eu, pe scenă sunt nu mă conving, sunt previzibili, îi știu, am obosit. Nu am așteptări, nu am iluzii”, a spus Andrei Pleșu. 

În privinţa ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu dar și a președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, scriitorul a spus: „Vasile Dâncu văd că s-a descurcat, are un rol acolo (…) Dragnea, când îl văd, ce îmi vine să spun e că recunosc în el o tipologie a teleormăneanului”. 

Andrei Pleșu nu l-a uitat nici pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „Prezența lui seamănă atât de mult cu o absență de fond, încât nici nu mai sunt atent”.

„Lumea vrea o formă de noutate. E nevoie de partide noi, de un tip uman diferit de ce am cunoscut, până acum, cu un alt tip de discurs și angajare. În partidele pe care le văd eu, acum, nu e vorba de doctrine, convingeri. Fiecare partid își propune să rezolve tot, ceea ce e o greșeală. Trebuie să ai priorități și să te ții de ele. Nu au doctrină, atașament, dovadă traseismul, dar ‘sunt într-un partid, îl iubesc’. Partidele nu trebuie să fie iubite. Nu iubești instituții. Nu poți să te îndrăgostești de o administrație. În felul ăsta nu se poate face politică. Este nevoie de raționalitate și de prezență bărbătească în partid, care să ducă lucrurile înainte. Mă bucur de fiecare dată când văd un chip nou. Faptul că nu l-am mai văzut e deja un atu și e cazul unora din miniștrii pe care îi văd, acum, pe scenă”, a punctat Andrei Pleșu.

blank