Poliţia Locală Constanţa
Actualitate, Featured

Poliţia Locală Constanţa renunță la WhatsApp pe motiv că nu respecta GDPR

Aplicaţia de mesagerie WhatsApp nu respectă GDPR, Regulamentul General de Protecţia a Datelor, a concluzionat Poliţia Locală Constanţa, care a anunţat că a renunţat la aplicaţie.

Prima instituţie din România care renunţă la aplicaţia WhatsApp este Poliţia Locală Constanţa, iar Primăria Constanța lucrează în prezent la o alternativă de implementare a unui echipament cu două linii telefonice, la care cetăţenii să poată face sesizări.

„De la 1 februarie 2021, numărul de Whatsapp al Poliției Locale nu mai este valabil
În urma verificărilor efectuate cu privire la respectarea cerințelor Regulamentului general privind protecția datelor, prevăzut de Legea nr. 190/2018, s-a constatat faptul că aplicația WhatsApp folosită de către Direcția Generală Poliția Locală în preluarea solicitărilor primite de la cetățeni nu respectă prevederile legale în vigoare. Din acest motiv, începând cu data de 01.02.2021 suntem nevoiți să renunțăm la utilizarea acesteia.

În momentul de față, Primăria Constanța lucrează la o alternativă de implementare a unui echipament cu 2 linii telefonice, astfel încât în permanență să fim aproape de constănțeni și să găsim cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă. Poliția Locală își desfășoară în permanență activitatea cu respectarea principiilor privind legalitatea, încrederea, eficiența și transparența, în interesul comunității locale.

Până la implementarea celor de mai sus, dispeceratul Poliției Locale preia permanent solicitările constănțenilor la numărul de telefon 0241/484205. Totodată sesizările pot fi transmise în scris sau prin intermediul poștei electronice la adresa de email poliția.locală@primăria-constanta.ro sau primarie@primaria-constanta.ro.”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanţa, postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Prima instituţie din România care renunţă la WhatsApp
WhatsApp a anunţat o actualizare a politicii de confidențialitate care a provocat confuzie și i-a determinat pe unii utilizatori să migreze spre alte aplicaţii de mesagerie, precum Signal și Telegram, scrie Antena3.

Actualizarea anunţată se referă la interacţiunea utilizatorilor cu companiile prezente pe WhatsApp însă cei care au renunţat la WhatsApp au invocat temerile că Facebook, proprietarul aplicației, va primi mai multe date personale.

WhatsApp urma să înceapă din 8 februarie să solicitate utilizatorilor să accepte termenii actualizați pentru a continua să utilizeze aplicația. Din cauza reacţiei negative a publicului, Facebook a decis să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a noii politici.

Conform Facebook, nimeni nu va avea contul suspendat sau șters pe 8 februarie iar utilizatorii vor putea să se adapteze treptat la noua politică de confidenţialitate, până pe 15 mai anul curent.

blank