Pierdut vis, îl declar nul Românii la muncă în Grecia

Alungaţi de şomaj şi cu afacerile pe butuci, românii care au muncit ani buni în străinătate se întorc în ţară, la familiile lor. Mai mult de jumătate dintre cei care au lucrat în Spania, Grecia sau Italia au revenit acasă. Au rămas acolo doar cei care s-au adaptat. Veţi vedea cum reuşesc românii să treacă peste criza care i-a lăsat pe cei mai mulţi fără serviciu, într-un reportaj realizat de Carmen Constantin și Vasile Grăjdeanu.

Românii care lucrează în străinătate fac sacrificii enorme ca să reuşească, pentru ei şi pentru cei de acasă. În Spania, Grecia sau Italia au apus anii de aur, când ai noştri găseau acolo salarii de zece ori mai mari decât în tară şi multe oferte de locuri de muncă.

Numai în prima parte a acestui an, autorităţile române au mediat angajarea a peste 900 de persoane. Nimeni nu ştie însă câţi români lucrează în realitate, peste graniţe. Mulţi pleacă fără acte în regulă, stau acolo clandestin şi fac aproape orice, doar doar să se întreţină sau să trimită bani în ţară.

Nimeni nu a contabilizat câţi dintre aceştia îngroaşă rândurile celor fără locuri de muncă în străinătate.

Autorităţile spun însă că jumătate dintre cei care au lucrat, cu acte, în ultimii trei-patru ani în Grecia s-au întors acasă, după ce nu şi-au mai găsit de lucru. Oficial, sunt înregistraţi în Grecia în jur de 30 de mii de români.

Se vorbeşte de alţi o sută de mii de români care vin la lucru in Grecia pe timp de vară, în hoteluri sau în agricultură. În al doilea mare oraş elen, Salonic, sunt peste 1500 de români la lucru, cu acte în regulă.

Ionuţ Buleanu a călcat pe pământ grecesc în urmă cu nouă ani. Spune că s-a descurcat de minune, până când.. s-a închis firma, anul trecut.

În prezent, românii din Grecia îşi găsesc de muncă mai mult în agricultură; la câmp sau în fabricile de ambalare a legumelor şi fructelor care iau drumul Europei. Slujbele sunt însă sezoniere, iar salariile, mici.

Domnul Toma şi-a deschis atelierul de aproape un deceniu. Împreună cu soţia , menţine astăzi afacerea pe picioare. I-a concediat pe cei patru angajaţi pe care îi avea în vremurile când clienţii intrau în atelierul său doar cu programare.

Românul le ştie pe toate şi le dă grecilor soluţii de supravieţuire. Domnul Toma e singurul care montează GPL, pe motociclete! Mulţi greci nu mai merg demult cu maşina, dar e rost de economii şi la mersul pe motor.

Le dă grecilor exemplul propriei experienţe şi ne arată şi noua maşina personală, un ARO românesc, adaptat „preţurilor de criză”.

Românii spun că mulţi greci au rămas încă fuduli, cheltuiesc sume importante pe case mari, grădini bogate şi piscine în curte.

Pentru ei, lucrează românii noştri, fără oboseală şi cu chef de muncă.

Din 2007 încoace, au plecat la muncă în străinătate, legal, peste 400 mii de români. În ultimii ani, din ce în ce mai puţini.

Ca să iasă din criză, Guvernul grec va concedia până anul viitor 15 mii de bugetari şi vor face o singură angajare la cinci pensionări. TVA a crescut deja cu zece procente, iar salariul minim pe economie a fost redus cu până la o treime.

Pe Ciprian Suciu, profesor de limba română la Universitatea Macedonia, l-am prins între două examene cu studenţii săi. Recunoaşte că ia în considerare o reîntoarcere în Sibiul natal.

Grecia nu inseamna numai soare, vacanta si relaxare, ci si multa munca.

În schimb, grecii sunt relaxaţi. Nu se spetesc cu munca, aşa cum fac românii noştri.

„Nu prea sunt locuri de munca aici. Deocamdata imi termin studiile si voi astepta pana imi voi gasi job-ul potrivit. Vreau sa devin presedintele Greciei. De asta am studiat pana acum”.

E trecut de orele pranzului si in orice colt al unui oras grecesc ai merge, simti ca e vacanta. Grecii isi fac siesta, asa ca au oprit aproape orice activitate, dar terasele si restaurantele sunt Asta pentru ca, teoretic, economia merge bine. Si in cel mult doi ani, greciii, dar si romanii care muncesc in Grecia ar trebui sa nu mai resimta efectele crizei care i-au lasat fara locuri de munca.

Citeste si...
Chiar daca recunoaste ca nu are noroc in dragoste