Actualitate, Stiri

Parcul Ion Creangă, unul dintre cele mai frumoase oaze verzi din Bucureşti

Cum ajungi de la un teren viran la cel mai frumos parc din Capitală

regio_parc_ion_creanga_3_64469300

Un teren viran insalubru în suprafaţă de 1,96 h din cartierul Creangă, care era plin de gunoaie şi şobolani, a fost transformat într-un superb parc modern de primarul Neculai Onţanu, care a accesat în acest sens fonduri europene în valoare de 2.156.680 euro.

Suprafaţa totală a parcului este de 19.600 mp din care 15.500 mp spaţiu verde şi 1.045 mp rezervat în exclusivitate locurilor de joacă (două terenuri de joacă pentru copii).

Parcul are un teren de joacă cu ansamblu de joacă pentru copii cu vârsta între 1 şi 5 ani, labirint din panouri pentru copii cu vârsta între 1 şi 5 ani, leagăn pentru copiii mici, leagăn pentru copiii mari, căsuţă pentru joacă prin escaladare, ansamblu joacă cu două turnuri, nisipar cu umbrelă;

Un al doilea teren de joacă pentru copii este destinat celor cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani şi este dotat cu: ansamblu joacă complex, jucărie rotativă, căsuţă pentru joacă prin escaladare, airskate – turn cu dependinţe,

Sunt 1.100 mp alei pietonale din nisip stabilizat. Pe o suprafaţă de 692 mp sunt terenuri de sport, realizate din confecţii metalice şi au în compoziţie două tipuri de panouri – panouri cu zonă de joacă – coş de baschet, poartă – şi panourile laterale, cu rol de împrejmuire. Designul lor permite o diversitate foarte mare de jocuri: baschet, tenis şi minifotbal. Pardoseala este prefabricată, având grosimea constantă de 4,5 mm, cu suprafaţă gofrată pe bază de cauciuc special poliizoprenic,

regio_parc_ion_creanga_2_87202100

Mai sunt amenajate 600 mp piste biciclişti, o zonă specifică şi limitată, echipată cu obstacole, denivelări şi rampe, specifice traseelor de mountainbike, cu rol în dezvoltarea abilităţilor compatibile acestui sport, de tipul echilibrului, capacitate de reacţie rapidă etc.

Pe 336 mp s-a amenajat zona skatepark, dotată cu cinci tipuri de aparate cu grade diferite de dificultate, pe 252 mp este zona de fitness, cu 14 aparate, dotată cu aparatură statică şi mobilă, rezistentă la intemperii, ce se încadrează în armonia peisajului.

Pe 75 mp s-a construit un foişor comeplex, Foişor Milenium III, care înglobează un arbore iluminat de şase corpuri fotovoltaice, o zonă Landart care îmbină elemente constructive din bucăţi de piatră ornamentală şi elemente florale.

Urmare a lucrărilor de revitalizare a spaţiului verde, parcul arată aidoma grădinilor englezeşti, aici fiind plantat material dendrofloricol şi gazon de calitate care impresionează vizitatorii săi prin frumuseţea peisajului creat în locul unei adevărate gropi de gunoi a cartierului Creangă.

Instalaţie electrică de iluminat a parcului pe timpul nopţii este amplasată pe 56 de stâlpi ornamentali.

Parcul are opt cişmele cu apă potabilă, uniform distribuite pe suprafaţa sa. Din dotările parcului mai fac parte 50 de bănci pentru odihna bucureştenilor şi 30 de coşuri gunoi pentru păstrarea curăţeniei pe alei şi în locurile de joacă.

Parcul este monitorizat cu ajutorul unui sistem de supraveghere video cu opt camere şi dispune de patru infochioşcuri, precum şi de opt grupuri sanitare.

Prezent la Bruxelles, edilul Neculai Onţanu a prezentat, recent, la Reuniunea organizată în cadrul evenimentului „Open Days –  Săptămâna regiunilor şi orașelor europene” cele zece proiecte ale Primăriei Sectorului 2 din București, care au fost finanțate din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene, dintre care proiectul „ Parcul de utilitate publica Ion Creanga”  a fost selectat în primele 100 de proiecte Regionale ca exemplu de bună practică la nivelul european.

 

blank