Actualitate, Featured

Par inofensive, dar te îmbătrânesc înainte de vreme. 3 obiceiuri proaste și cum scapi de ele

Este evident că fumatul sau alcoolul te îmbătrânesc prematur. Și nu atât fizic, dar și psihic. În acest material vom dezbate acele obiceiuri proaste care accelerează procesul de îmbătrânire, fără să fii neapărat conștientă de lucrul acesta.
Iată care sunt cele trei obiceiuri proaste care te fac să arăți mai în vârstă decât ești, de fapt:
Stai prea mult la soare
Expunerea la soare în mod repetat, mai ales dacă pielea suferă și de arsuri solare, crește riscul ca tenul tău să dezvolte probleme. Una dintre acestea este chiar aspectul îmbătrânit al epidermei. Aceste schimbări ale pielii, care te fac să arăți mult mai în vârstă, au fost reunite sub denumirea de fotoîmbătrânire și cuprind:
Piele lipsită de elasticitate;
Riduri adânci;
Vene roșii mici și vizibile la nivelul obrajilor, urechilor și nasului;
Pistrui pe fața și umeri;
Lentigine solare (au aspectul unor pete cafenii de dimensiuni diferite) pe față, dosul palmelor, piept sau partea de sus a spatelui.
Pe lângă îmbătrânirea epidermei, soarele poate avea efecte foarte grave care îți pun viața în pericol. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, Academia Americană de Dermatologie recomandă folosirea de creme cu SFP de minimum 30 sau mai mare, chiar și pe timpul iernii. Ochii trebuie acoperiți și ei, pentru că, la fel ca pielea, pot suferi de arsuri solare.

Continui să pierzi nopțile aşa cum făceai în facultate
Nu este deloc un obicei ieșit din comun ca femei foarte ocupate să înghesuie într-o zi toate acele nimicuri pe care trebuie să le rezolve în jurul casei și să realizeze la un moment dat că s-a făcut deja miezul nopții iar ele n-au terminat. Problema este că obiceiul de a dormi foarte puțin este extrem de dăunător pentru organism. Bineînțeles, vei arata obosită și îmbătrânită, cu cearcăne adânci, însă asta este cea mai mică problemă. Lipsa unor ore de odihnă potrivite este legată și de tensiunea mare a sângelui, diabet sau obezitate.

Probabil că opt ore de somn pe noapte mereu sunt imposibil de bifat în epoca modernă în care trăim. Însă poți face din odihnă o prioritate, iar corpul îți va mulțumi, cu siguranță. Apoi, tiparele de somn sunt diferite de la individ la individ. Pentru a afla cum funcționezi tu cel mai bine, experții îți recomandă să oprești alarma ceasului într-o zi în care te simți odihnită. Numai așa îți poți da seama de cât somn ai nevoie în mod natural. Pentru majoritatea oamenilor, asta înseamnă 7-8 ore pe noapte.

Nu poți elimina stresul din viața ta
Nu te poți simți bine atunci când ești stresată fie că acest lucru se întâmplă din cauza serviciului, a copiilor sau a unei situații care pare fără ieșire. Însă stresul crește nivelul de cortizol și noradrenalină, hormoni care vor duce la tensiune mare și vor avea un impact negativ asupra sistemului imunitar. În timp, stările de stres care nu se ameliorează pot încetini procesele de vindecare a organismului și vor micșora zonele din creier responsabile cu acumularea de noi informați, memoria și starea de spirit. În plus, te vor face să te simți în vârstă.
Nu ai cum să elimini complet stresul din viața ta, însă poți controla aceste stări și în acest fel sa aduci nivelul hormonilor dăunători la valori normale și sănătoase. Respiră adânc! Pare un sfat foarte des întâlnit, banal și deja uzat, însă toți psihologii îți vor spune că face minuni. Poți face asta dimineața la trezire și noaptea înainte să te culci sau ori de câte ori te simți stresată. Elimină pe gură aerul din plămâni, apoi inspiră, încet, pe nări, în timp ce numeri până la 4. Ține-ți respirația timp de 7 secunde, apoi elimină din nou aerul pe gură, în timp ce numeri pănă la 8. Repetă procedeul de 3 ori.

blank