Ordinul lui Dragnea: Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunțat, sâmbătă, că se lucrează la o ordonanță de urgență privind descentralizarea gărzii forestiere, iar inspectorii de la cele nouă gărzi regionale vor fi mutați în teritoriu, potrivit Mediafax.

Ordinul vine în contextul în care Liviu Dragnea i-a amenințat pe miniștri cu schimbarea din funcție dacă nu fac descentralizarea, proiectul de suflet al liderilor locali care se plâng în PSD că tot ghemul de putere e strâns la București și alocarea fondurilor se face fără să se cunoască în profunzime realitatea de la firul ierbii.

În mai multe ministere fie s-a făcut descentralizarea unor competențe de la București către teritoriu, fie se află în lucru.

Ioan Deneş a spus, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, că se pregăteşte o ordonanță de urgență pentru descentralizarea gărzii forestiere şi că în fiecare judet se vor înființa gărzi forestiere, fără personalitate juridică, iar inspectorii de la cele nouă gărzi regionale vor fi mutați în teritoriu.

„Lucrăm la promovarea unei ordonanțe privind reglementarea activității departamentului păduri din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor și a gărzilor forestiere. Astfel, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București se organizează și funcționează, în cadrul gărzilor forestiere teritoriale, gărzi forestiere județene, fără personalitate juridică. Se realizează astfel o descentralizare a activității gărzilor forestiere și se duce decizia către județe cât mai aproape de contribuabil și cât mai aproape de zonele împădurite. Prin această descentralizare inspectorii din structurile centrale vor fi repartizați în județe, iar structura centrală va avea rol de coordonare a structurilor județene”, a declarat Ioan Deneş.

Citeste si...  PMB: Pentru perioada următoare sunt pregătite să intervină până la 741 de utilaje și 415 operatori

Totodată, ministrul Apelor şi Pădurilor a spus că se va înființa un departament la nivelul ministerului care va coordona activitatea acestor structuri şi că nu se vor face reduceri de personal. Inspectorii şefi ai celor nouă structuri regionale vor avea contract de management pe o perioadă de maxim patru ani şi vor fi supuşi unor evaluări de integritate.

„Se înfiinţează Departamentul păduri, prin reorganizarea actualei structuri de specialitate silvică din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, iar conducerea este asigurată de către un inspector general cu rang de subsecretar de stat. (…) Gărzile sunt conduse de câte un inspector șef. Funcția de inspector șef se exercită în baza unui contract de management încheiat pe o perioadă de maximum 4 ani. Personalul gărzilor, precum și cel din cadrul departamentului, este supus unei evaluări de integritate”, a afirmat Deneş.