Actualitate, Featured

Orban: Conflictele regionale aduc în actualitate lupta împotriva antisemitismului

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că la 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, mapamondul poate fi considerat solidar în lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi intoleranţei, subiect care redevine o preocupare, în contextul conflictelor regionale.

Este deja al doilea deceniu în care întreaga lume comemorează milioanele de victime ale Holocaustului, într-un exerciţiu necesar de aducere aminte, compasiune şi păstrare a unei conştiinţe treze. (…) Astăzi, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, mapamondul poate fi considerat solidar în lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi intoleranţei, care redevine o preocupare importantă, în contextul unor conflicte regionale bazate inclusiv pe resentimente de tip etnic şi apariţiei de noi tendinţe extremiste”, a spus Ludovic Orban, într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Premierul Ludovic Orban a subliniat că aflarea adevărului se datorează membrilor comunităţilor evreieşti, foarte mulţi dintre aceştia fiind supravieţuitori ai lagărelor.

„Reconstituirea adevărului se datorează în special membrilor comunităţii evreieşti, mulţi dintre ei supravieţuitori ai lagărelor naziste şi deveniţi figuri proeminente ale militantismului umanist, cărora li s-au alăturat intelectuali, artişti şi militanţi umanişti de pretutindeni, într-un efort comun de a împiedica repetarea, vreodată, a unor acte similare de extincţie a popoarelor. Au fost întemeiate instituţii memoriale de prestigiu, au fost scrise cărţi, au fost create opere de artă şi evenimente, au fost reconsiderate valori din perspectiva apărării drepturilor omului şi demnităţii umane”, a completat Orban.

În încheiere, şeful Executivului transmite compasiune pentru victimele Holocaustului.

„România, prin ea însăşi, dar şi ca stat-membru al Uniunii Europene, promovează toleranţa între oameni, nediscriminarea şi pacea, rămânând activă în procesul de păstrare şi întregire a memoriei Holocaustului. Pentru că nu trebuie să-i uităm pe cei care au fost umiliţi, torturaţi şi ucişi din ură, precum nici pe cei care au protejat vieţi cu riscul propriei vieţi, salvând astfel ideea de omenie.Transmit întreaga mea compasiune pentru victimele Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi am speranţa că omenirea va avea capacitatea să înveţe din marile erori ale istoriei sale”, se mai arată în comunicat.

blank