Orice viitoare mamica isi doreste un bebelus sanatos, frumos si zambaret, motiv pentru care incepe sa caute totul despre bebelusi si sa exagereze in legatura cu anumite informatii. Sarcina nu este usoara, insa nu trebuie sa fie un stres. Dintre cele 3 trimestre de sarcina, primul este, fara doar si poate, cel mai dificil, in conditiile in care este cel in care mama ia primul contact cu bebelusul si descopera modificari importante ale corpului. Tocmai de aceea, informatiile despre acest prim trimestru sunt extrem de importante.

10 lucruri de facut in primul trimestru de sarcina

  1. Vitaminele prenatale. Este important sa se ia acid folic pe toata perioada primului trimestru de sarcina, deoarece in felul acesta se reduce riscul de defecte de tub neural;
  2. Fotografierea burticii. Fotografierea frecventa a burticii poate sa reprezinte un mod excelent de urmarire a evolutiei si o amintire foarte placuta;
  3. Alegerea unui medic ginecolog. Evident, trebuie sa se aleaga un medic ginecolog care sa ajute pe toata durata sarcinii si care sa asiste la nastere. Pentru a-l alege pe cel mai bun se poate apela la alte mamici cu bebelusi, care au trecut prin astfel de experiente.
  4. Consultul prenatal, foarte important. Un set complet de analize este ideal pentru a se detecta eventualele probleme de sanatate. Pentru asta trebuie sa se afle toate detaliile despre eventualele boli din familie.
  5. Renuntarea la fumat. Orice viitoare mamica trebuie sa renunte la fumat daca nu isi doreste avort spontan, probleme cu placenta sau o nastere prematura. Fumatul poate sa intarzie dezvoltarea bebelusului si chiar sa il omoare.
  6. Medicamentele luate in timpul sarcinii. Chiar si in cazul in care exista o incredere foarte mare in firma X, iar aceasta produce medicamente pentru sarcina, este bine sa se consulte medicul inainte de a se lua orice tip de pastila. In felul acesta se elimina orice risc.
  7. Renuntarea la alcool. Alcoolul este, de asemenea, extrem de riscant pentru bebelus, ducand la riscul ca acesta sa aiba dificultati de invatare sau de vorbire si sa fie hiperactiv. Pentru 9 luni este bine sa eviti orice tip de alcool.
  8. Renuntarea la cofeina. Chiar si cofeina poate sa fie daunatoare si sa duca la avort spontan. Nu este necesar sa se renunte de tot la cafea, insa este bine sa se reduca substantial cantitatea acesteia.
  9. Activitati sigure. Primul trimestru de sarcina inseamna o schimbare dramatica in stilul de viata. Pentru femeile care au hobby-uri riscante, schimbarile pot fi mult mai mari. Astfel, trebuie sa se renunte la orice tip de activitate extrema si sa se evite lucrul cu produse periculoase.
  10. Mancarea sanatoasa. Nu in ultimul rand, trebuie sa se consume doar alimente sanatoase. Este destul de greu sa se faca asta, in conditiile in care alimentele de pe piata sunt foarte puternic procesate si contin o multime de substante dubioase. Totusi, sunt lucruri la care se poate renunta, cum ar fi carnea nepreparata bine, ouale crude, branzeturile cu mucegai sau pestele crud.

Primul trimestru de sarcina poate reprezenta o schimbare uriasa pentru orice femeie, insa orice schimbare si orice risc merita efortul.