Trenul cu muncitorii români care transporta îngrijitori români pe ruta Timișoara-Viena s-a întors miercuri în țară.

În vagoane s-au aflat zeci de oameni care – din cauza pandemiei – au fost blocați în ultimele luni în Austria, la familiile pentru care lucrează. După ce au coborât în gări, îngrijitorii au fost duși în centre de carantină, și abia după două săptămâni vor ajunge acasă.

Autoritățile române nu au luat în calcul, testele de coronavirus pe care unii dintre ei le-au făcut în Austria.

Trenul special care i-a adus acasă pe românii care muncesc în Austria a intrat în țară prin vama Curtici. 8 dintre muncitori au coborât acolo și ulterior au fost duși într-un centru de carantină. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți care au fost debarcați în Timișoara.

Fiecare dintre cei 41 de pasageri sunt verificați de către o echipă DSP, apoi – cu autobuze speciale vor fi transportați în județele de reședință. Acolo vor intra în carantină timp de 14 zile.

Pe unii, decizia i-a înfuriat. Susțin că au plătit câte 120 de euro, în Austria, pe teste care să arate că nu sunt infectați cu COVID-19 și să evite în acest fel carantina.

Citeste si...  Adriean Videanu, reținut în dosarul Bica

Muncitor român din Austria:
“Mi-a spus că e valabil 72 de ore, am testul negativ. Aici mă duce în carantină. Eu pot să mă îmbolnăvesc în carantină”.

După perioada de carantină, muncitorii vor sta acasă încă o luna și ulterior se vor întoarce în Austria. Potrivit legilor austrice, persoanele străine care îngrijesc bătrâni au voie să muncească la o familie cel mult patru săptămâni. Apoi sunt înlocuiți de alți îngrijitori.

Pe cei care s-au întors miercuri acasă pandemia i-a ținut însă blocați în casele străinilor mai bine de două luni.

Aproape 30 de mii de români muncesc în Austria.
Majoritatea au grijă de persoane în vârstă ori cu probleme medicale și după o lună de muncă primesc 1200 de euro.
În plus, angajatorul le asigură un loc unde să doarmă și mâncare.

Trenul care i-a adus pe români acasă se va întoarce în Viena diseară.

În vagoane se vor află alți peste o sută de ingrijiritori români. De îndată ce vor ajunge în Austria ei vor fi testați pentru coronavirus. Dacă testele ies pozitive, vor fi introduși în carantină.