Economic, Featured

Modificarea legilor ce reglementează regimul apelor din România este un pretext pentru impunerea de noi taxe și accize – ARDA

Asociația Română a Dozatoarelor pentru Apă (ARDA) a luat act de existența unui proiect de lege aflat în lucru la Ministerul Economiei, care vizează modificări aduse legilor ce reglementează statutul apelor de consum în România. Proiectul a fost recent subiectul unor materiale de presă.
ARDA consideră că adevăratul scop al Proiectului este implementarea de taxe noi și redevențe pe exploatarea și comercializarea apei de consum din România. În presă a circulat, în mod eronat, afirmația că proiectul ar viza apele minerale. Acesta vizează, de fapt, toate resursele de apa subterana și nu aduce nici o îmbunătățire a controlului calității apei îmbuteliate la raft.

ARDA precizează că există în vigoare prevederi legale, atât în legislația națională cât și europeană, care sunt respectate cu strictețe și care prevăd parametrii microbiologici sub care se poate îmbutelia și comercializa apă de consum în România. Apa poate fi – și chiar este – strict controlată din acest punct de vedere de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), cu respectarea prevederilor din legislația internă și din normele europene.
Proiectul aflat în lucru la Ministerul Economiei nu modifică legislația actuală nici în materie de control microbiologic, nici în ce privește intervalul de 12 ore de la îmbuteliere când se controlează toate tipurile de apă de consum îmbuteliată (apă minerală, apă de izvor, apă de masă), nici în privința proceselor de extracție, producție și îmbuteliere. Așadar, consideră ARDA, motivul principal pentru care acest Proiect este propus este introducerea de noi taxe și redevențe, care nici măcar nu sunt definite în Proiectul de lege actual, fiind lăsate la latitudinea președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și/sau a instituțiilor competente în domeniu. „Această modalitate de legiferare prin transmitere la norme ulterioare afectează grav principiul transparentei și securitătii juridice (accesibilitatea și previzibilitatea legii), putand fi modificate succesiv în mod discreționar/abuziv.
Sub pretextul îmbunătațirii calitătii apei, acest Proiect a fost propus pentru a implementa noile taxe și redevențe și a le justifica (în mod eronat). Vidul legislativ privind monitorizarea și controlul apelor de izvor este, în opinia ARDA, doar un pretext, declară Silvia Enculescu, purtător de cuvânt ARDA.
Un alt aspect asupra căruia ARDA dorește să atragă atenția opiniei publice este faptul că mesajele de defăimare a apelor de izvor și de masă circulate în spațiul public sunt de natură să inducă în eroare consumatorul. ARDA mai precizează că în toate țările europene se comercializează trei tipuri de apă, minerală, de izvor și de masă, în funcție de preferințele și nevoile consumatorilor și că acest lucru ar trebui să fie normal și pe piața din România, se anunţă într-un comunicat de presă.

blank