Politic

„Ministrul Justiţiei nu va propune revocarea lui Kovesi”. Scenariul lansat de un politician din opoziţie care se declară dezamăgit de „abandonul total” al lui Iohannis

Tudorel Toader nu va avea curajul să propună revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru că întotdeauna a fost prudent atunci când a vorbit despre activitatea DNA, acesta venind cel mult cu recomandări pentru rezolvarea situaţiei, crede preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

„Nu cred că ministrul Toader va face o asemenea propunere, în contextul actual. Chiar dacă ministrul Toader reprezintă o majoritate toxică, PSD şi ALDE, în Cabinetul Dăncilă, am observat cu câtă prudenţă îşi alege termenii atunci când face referire la activitatea DNA. Domnia sa va cita din rapoartele Inspecţiei Judiciare, din evaluările făcute la minister şi va veni cu nişte recomandări, dar nicidecum nu va avea curajul, de exemplu, să îi ceară în plenul reunit al celor două Camere demisia şefei DNA (…). Apar procurori din cadrul instituţiei care fac diferite afirmaţii care îngrijorează societatea. Trebuie să ţinem cont de toate aspectele şi în mod clar Inspecţia Judiciară trebuie să vină să ne prezinte un raport cât se poate de obiectiv. Din punctul meu de vedere, procurorul-şef al DNA nu va pleca, nu i se va cere demisia şi cel mai probabil îşi va încheia mandatul la termen”, a spus preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, la RFI.

Tomac l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care spune că a adoptat atitudinea de „abandon total”, deşi ar fi trebuit „să fie un mediator, un actor mult mai implicat”.

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei a amânat decizia referitoare la propunerea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA. Tudorel Toader a transmis că va prezenta joia aceasta un raport în Parlament şi, implict, şi concluziile referitoare la activitatea DNA, DIICOT şi a Parchetului General.

Acesta a ţinut să sublinieze că în momentul în care a acceptat funcţia de ministru al Justiţiei s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare care l-au asigurat că nu se vor implica în hotărârile care vor fi luate la minister, precizând că este o condiţie care a fost îndeplinită şi care încă se respectă.

„Înainte de a accepta funcţia de ministru al Justiţiei, am discutat cu liderii coaliţiei de guvernare şi am primit asigurări de neimplicare a factorului politic în deciziile care vor fi luate la minister, ceea ce s-a respectat, se respectă şi în prezent. (…) Am avut o întâlnire cu doamna prim ministru, solicitându-mi să comunic public raportul privind activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Public, DIICOT, DNA. Prezentarea respectivului raport constituie o obligaţie a ministrului Justiţiei. Săptămâna următoare, în cursul zilei de joi, voi face o informare de presă în care voi prezenta conţinutul şi concluziile raportului cu referire la activitaea DNA”, a transmis Tudorel Toader joia trecută, într-o scurtă declaraţie de presă.

Ministrul Justiţiei a fost chemat de urgenţă din Japonia, de premier, după ce în spaţiul public au apărut înregistrări cu procurori ai DNA, care sugerează că aceştia ar fi fabricat probe în dosare importante. Înainte de şedinţa de guvern, cel mai probabil, prim-ministrul a avut o discuţie cu Tudorel Toader.

blank