Actualitate

Ministerul Mediului a decis: exporturile de bușteni, cherestea și lemn de foc, suspendate până la 31 august

Exporturile de materiale lemnoase, sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc, vor fi suspendate până la 31 august, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, lansat în dezbatere publică, sâmbătă, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Ministerul Mediului
 
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, în dezbatere publică, două proiecte de Ordonanță de Urgență a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce privește exporturile de material lemnos, precum și suspendarea temporară a acestora. Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate „având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure, din ultimii zece ani, efectele acestora asupra sănătății și siguranței cetățenilor, precum și impactul asupra mediului”, informează HotNews.ro.

Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonanțe, „prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub forma de bușteni, cherestea și lemn de foc, încadrat la pozițiile tarifare 4401, 4403 si 4407, până la data de 31 august 2015”.
Cel de-al doilea proiect de act normativ prevede ca, în termen de 45 de zile, de la intrarea în vigoare a ordonanței, orice operațiune de export și livrare intracomunitară trebuie să fie însoțită de licență.

„Licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare întracomunitară și va conține următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, proveniența, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României, în cazul livărilor intra-comunitare”, conform notei de fundamentare a celui de-a doua Ordonanțe de Urgență.

Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din experții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului. Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării, în următoarea ședință de Guvern. 
Premierul Victor Ponta anunța, miercuri, că Executivul intenționează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de Ordonanță de Urgență care a fost, însă, blocat în discuții la Ministerul Justiției. Totodată, Ponta preciza că a avut o discuție, în acest sens, cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. „Am solicitat, încă de aseară, doamnei ministru Gavrilescu, și, sigur, cu Departamentul pentru Relații Europene, cu Economia și cu Justiția, să adoptăm, azi, o Ordonanță de Urgență prin care să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată. Din păcate, înțeleg că, Justiția, nu ați găsit soluția, restul la dumneavoastră s-a blocat”, declara premierul, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.
Totodată, Ponta le cerea reprezentanților Ministerului Justiției să găsească o soluție juridică până săptămâna viitoare, avertizându-i că, în caz contrar, își pot găsi de lucru în altă parte. Anunțul premierului a fost făcut după ce, marți, proiectul de modificare a Codului silvic, inițiat în vara anului trecut, de 125 de parlamentari PSD și trimis înapoi la Parlament, pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis, a intrat în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților. Deputatii din comisiile juridică, de agricultură și mediu au respins, însă, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Camera Deputaților este forul decizional, privind propunerea legislativă, pe care Senatul a readoptat-o, în aceeași formă, dupa că președintele a trimis-o spre reexaminare.
blank