Politic, Stiri

Minciunile lui Băsescu legate de Voiculescu şi Securitate

Este o minciună faptul că Dan Voiculescu a fost declarat colaborator fiindcă şi-a turnat rudele. Singurul document aflat la dosarul lui Dan Voiculescu de la CNSAS, legat de verişoarele stabilite în străinătate, este o notă olografă semnată sub numele Dan Voiculescu, adresată Întreprinderii de Comerţ Exterior VITROCIM, la care era angajat Dan Voiculescu.

dan-voiculescu-basescu

„În continuare, menţionez că, în anul 1973, Silaghi Paraschiva a plecat în excrusie în Austria şi nu s-a mai întors. În afara acestei verişoare, în 1975, sora acesteia, Nanu Mihaela, s-a căsătorit cu un suedez, părăsind ţara cu aprobarea Consiliului de stat. Menţionez că, mai recent, dintr-o discuţie cu tatăl meu am aflat că părinţii celor două verişoare au plecat din ţară tot cu aprobarea Consiliului de stat. Nu cunosc locul unde s-au stabilit”.

Verişoara lui Dan Voiculescu, Paraschiva Silaghi, nu era însă supărată în 2006, potrivit Jurnalul naţional.

Eu nu pot să afirm că împotriva mea s-a făcut această inventată poliţie politică, pentru că noi NU AM AVUT SUB NICIO FORMĂ DE SUFERIT DIN ACEST PUNCT DE VEDERE. Bănuiesc mai degrabă că cei care au rămas au avut de suferit. Noi am plecat în septembrie 1973, iar nota a fost dată în noiembrie 1974. Nimeni din ţară nu mai avea ce să ne facă, eram integraţi în Germania, n-am avut niciun fel de problemă.

Cum s-a „născut” verdictul CNSAS. Pe ce s-a bazat verdictul în cazul lui Dan Voiculescu

1. În perioada 2003 – 2005, CNSAS dă două verdicte de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică pentru Dan Voiculescu.

2. Ambele decizii de necolaborare au fost luate după ce CNSAS a analizat atât nota olografă privind rudele fugite în străinătate, cât şi nota dată sub numele FELIX, cu privire la cetăţeanul austriac L.G. (Leo Gottfriend).

3. În 2006, CNSAS a decis să mai facă „din oficiu” o nouă examinare a documentelor şi a emis verdictul de colaborator, în luna iunie. Decizia a fost contestată de Dan Voiculescu, în iulie 2006. Contestaţia a fost respinsă într-un mod cel puţin discutabil, aşa cum reiese şi din sentinţa 671 din 5 februarie 2010, a Curţii de Apel Bucureşti.

Nota care a adus verdictul

Singura notă atribuită lui Dan Voiculescu ce a stat la baza deciziei CNSAS din 2006, dar şi a deciziilor instanţelor de judecată, este un document olograf scirs sub numele FELIX, datată 29 decembrie 1977, cu privire la cetăţeanul austriac L.G. (Leo Gottfriend): „Semnalăm tendinţa lui L.G. de a atrage spiritual şi material anumiţi cetăţeni români la fuga din ţară sau luarea de poziţie revoluţionară faţă de legile ţării”.

Avocatul Sergiu Andon, despre verdictul CNSAS în cazul lui Dan Voiculescu: Explicaţia în acest caz a fost una puerilă.

Informaţiile au fost prezentate sâmbătă, la emisiunea Q&A, de la Antena 3.

blank