Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Migrația nu reprezintă un dezavantaj pentru Uniunea Europeană

În cazul în care migrația continuă să fie considerată mai degrabă o amenințare decât un activ, există riscul ca statele europene să renunțe la avantajele oferite de imigrație, se arată într-un raport prezentat vineri de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, și Philippe Fargues, director al Centrului pentru Politici în domeniul Migrației, document intitulat „Este ceea ce am auzit despre migrație adevărat?”.

migra-ia-nu-reprezinta-un-dezavantaj-pentru-uniunea-europeana-18487419

„În acest sens, se va submina redresarea Europei în urma crizei și, în cele din urmă, poziția sa importantă în lume. Cu toate acestea, în cazul în care schimbările de consens și societățile europene văd migrația ca pe o forță dinamică și pozitivă, migranții pot și vor ajuta aceste societăți, mai bine pregătiți pentru provocările viitoare”, au declarat Malstrom și Fargues într-o conferință comună de presă susținută la sediul Comisiei Europene.

Documentul dorește să demonteze o serie de stereotipuri, folosite mai ales de partidele europene cu tentă extremistă sau xenofobă, între aceste stereotipuri fiind „Nu avem nevoie de migranți”, „Migranții fură locurile de muncă”, „Nu avem nevoie de imigranți necalificați în UE”, „Migranții subminează sistemele de protecție socială”.

„Ideea că Europa are o populație destul de mare și că s-ar descurca mai bine cu mai puțini imigranți este de obicei o viziune pe termen foarte scurt. Proiecțiile demografice din Europa arată o tendință de scădere dramatică și de îmbătrânire ceea ce, în absența imigrării, se va traduce într-o reducere fără precedent a demografiei Europei în lume”, a arătat comisarul european.

Conform statisticilor citate în document, șomajul și imigrația variază mai des în direcții opuse decât în același sens. Pe de o parte, imigranții sunt atrași de locuri de muncă mai degrabă decât de șomaj, iar pe de altă parte piețele forței de muncă de succes pot crea locuri de muncă, atât pentru migranți și localnici, care, în multe cazuri, nu se află în concurență directă — a argumentat la rândul său profesorul Philippe Fargues.

Raportul demontează afirmațiile „Coasta de sud este inundată de solicitanți de azil” și „Europa, în special sudul acesteia, și statele membre sunt de asemenea expuse la valuri de migrații forțate”. „În realitate, marea majoritate a refugiaților recenți nu se află în Europa, ci în țările vecine zonelor de conflict din apropierea Europei. Majoritatea solicitanților de azil din Europa nu se află în statele membre mediteraneene”, a arătat Fargues.

Potrivit documentului citat, tendințele demografice necesită politici puternice și creative. În absența creșterii numărului de imigranți, între 2010 și 2030, se estimează că UE va pierde 33 de milioane de persoane apte de muncă.

Raportul mai arată că Europa trebuie să recurgă la o serie de strategii ca răspunsuri politice pentru a aborda consecințele acestor tendințe demografice. Urmărirea procesului de extindere a UE, prin includerea de noi țari, ar crește ponderea Uniunii în populația lumii, dar cu greu ar reduce distorsiunile în piramida de vârstă, chiar dacă eventualele noile state membre au populații mai mici (de exemplu, Turcia). Adoptarea unor politici pro-natalitate, creșterea vârstei de pensionare, creșterea participării economice în rândul femeilor și imigranților din fostele valuri de migrație ar rezolva parțial consecințele procesului de îmbătrânire a populației.

Totodată, reproiectarea politicilor pro-imigrație ar fi un răspuns complementar. Politicile care favorizează reîntregirea familiei nu ar trebui să fie abandonate, ci să coexiste cu cele care favorizează circulația și reîntoarcerea migranților, notează documentul citat. 

blank