Actualitate

Masura Guvernului care ii ingradeste grav pe angajati

De cand Guvernul a decis sa impoziteze bacsisul s-au ridicat mai multe probleme privind eficienta aceste masuri si modul in care aceasta va fi pusa in practica. Dincolo de toate acestea, in localuri s-a creat un adevarat haos, patronii sunt dezorientati, iar chelnerii dezamagiti si tracasati sa faca bon separat si pentru ceea ce primesc de la clienti pentru munca lor.
 
Masura Guvernului care ii ingradeste grav pe angajati
 
In ajutorul acestei masuri Guvernul a impus folosirea unui ‘registru de bani personali’ in care angajatii cum ar fi ospatarii, cameristele si altii trebuie sa declare suma de bani cu care au venit la munca, astfel incat in cazul unui control ANAF banii nefacturati gasiti de inspectori sa nu poata fi justificati in mod fals ca fiind bani personali. Partidul Romania Unita critica aceasta masura a Guvernului si sustine ca ea ii transforma pe angajati in puscariasi si pe angajatori in gardieni. In plus o masura similara a fost declarata in trecut neconstitutionala si eliminata din legislatie.
„Solicit public Ministerului de Finanțe să prezinte dovezile că registrul de bani personali a fost introdus în legislație la solicitarea patronatelor. Avem dreptul sa știm ce patronat a solicitat așa ceva sau daca aruncarea vinei pe patroni este doar o minciună ordinară care să justifice distrugerea capitalului autohton.
Aceasta invenție oribilă a Guvernului Ponta are ca efect creșterea excesiva a birocrației, dând peste cap întreprinzatorii romani. Mediul privat autohton se confrunta astfel cu un tip de masura care afecteaza grav drepturile și libertațile angajaților și totodată impune o relație angajat – angajator bazata pe control și suspiciune. În plus, această prevedere este neconstituționala, încălcând art. 53 din Constituția României și transformându-i pe angajați în pușcariași la locul de munca, supuși unui tratament umilitor și aberant, iar pe angajatori în gardieni. O alta încercare de a-i transforma pe angajați în deținuți fără drepturi la locul de muncă a fost făcută în 2007, dar a fost corectată de Parlament prin lege pe motiv de neconstituționalitate.
 
Sumele pe care ANAF vrea să le verifice la angajați sunt derizorii și mută atenția dinspre marea evaziune pe care ANAF nu are curajul să o atace. Efectul este însa dezastruos: înrautațirea dramatica a condițiilor de funcționare atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, precizeaza Augustin Hagiu, prim-vicepreședintele Partidului România Unită.
blank