Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat că a solicitat SRI să transmită o notă la care a făcut referire fostul director al ANI, Horia Georgescu, în care figura şi Klaus Iohannis, precizând că SRI a transmis nota către ANI exact în ziua în care acesta a devenit membru PNL.

„Sunt două lucruri – unul este legat de Nota secretă la care a făcut referire fostul director al ANI, domnul Horia Gerogescu, notă pe care am solicitat să ne parvină de la SRI. Este vorba despre un document secret. Printre persoanele care au fost înştiinţate de către SRI, cei de la ANI, se afla, la vremea respectivă primarul municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis. Ce este interesant de observat şi este un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comisiei este următorul: informarea, nota aceasta, a plecat de la SRI către ANI pe data de 20 februarie 2013. Surprinzător sau nu, exact în ziua în care domnul Klaus Iohannis devenea membru al PNL, iar la trei zile după, domnul Klaus Iohannis devenea prim-vicepreşedinte al PNL”, a declarat Manda, miercuri, după şedinţa Comisiei SRI.

Acesta a precizat că elementele pe care cei de la SRI le-au transmis către ANI, ca fiind posibile suspiciuni de incompatibilitate sau conflict de interese, erau situaţii din anii 2010, respectiv 2012 şi că acele informaţii sunt publice.

„Ne-am întrebat şi am stabilit să transmitem către SRI o serie de solicitări suplimentare, să ne spună şi nouă când a cules SRI acele informaţii despre domnul Klaus Iohannis şi dacă le-a cules într-o perioadă anterioară de ce nu le-a transmis la momentul respectiv la care le-a avut, mai ales că acele informaţii sunt din spaţiul public. Au fost discuţii în cadrul Comisiei dacă putem să vorbim de un exemplu clar de poliţie politică sau de ţintă, nu este o concluzie a Comisiei, aşteptăm şi celelalte răspunsuri”, a adăugat Claudiu Manda.

Citeste si...  Blaga: Nu am emoţii pentru decizia ICCJ în cazul Iohannis.

De asemenea, preşedintele Comisiei SRI a precizat că membrii acesteia au decis să solicite SRI o altă notă, care viza mai mulţi miniştri din Guvernul USL.

„Am decis, la fel, să solicităm SRI o altă notă despre care s-a tot vorbit în spaţiul public, o notă care viza mai mulţi miniştri din guvernul USL, la vremea respectivă, printre care şi ministrul Dezvoltării, la vremea respectivă, domnul Hellvig Eduard. Pe nota respectivă sunt mai multe persoane decât doar domnul Iohannis, acesta este un nume care ne-a sărit în ochi, pentru că este coroborat cu data şi se încadrează în situaţia pe care ne-a spus-o la vremea respectivă domnul Horia Georgescu, în sensul că se invoca articolul din lege încălcat şi care ar fi starea de incompatibilitate”, a afirmat Manda.

Totodată, acesta a declarat că în solicitările care vor fi trimise către SRI, membrii comisiei vor întreba care este baza legală care permitea SRI, la vremea respectivă, să informeze ANI despre diferite speţe care sunt de competenţa ANI şi în cât timp de la data la care aflau.

Manda a spus că nu poate concluziona în acest moment dacă a fost o coincidenţă sau nu data la care SRI a transmis ANI informaţiile despre Iohannis.

Referitor la Nota lui Georgescu, Claudiu Manda a spus că în ea figurau persoane de la mai multe politicieni, persoane din administraţia locală, dar şi un europarlamentar.