Actualitate, Featured

Liviu Dragnea: România nu are nevoie de lideri mesianici

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îi reproșează președintelui Klaus Iohannis că încalcă des Constituția și că nu este echidistant, însă spune că PSD nu ia în calcul o eventuală suspendare din funcție. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Jocuri de Putere”, la Realitatea TV, unde Dragnea a răspuns tirului de întrebări lansat de jurnalistul Rareş Bogdan.

Liviu Dragnea a răspuns pe rând la o suită de întrebări despre alegerile parlamentare, despre actualul și viitorul Guvern, despre alianțele pe care le va face PSD după data de 12 decembrie, despre dosarul de condamnare al șefului PSD, programul de guvernare al social democraților pentru următorii ani etc.

Șeful PSD spune că nu ia in calcul o eventuală suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis, dar îi reproșează președintelui că încalcă des Constituția: „Nu văd de ce am ajunge acolo. Nu cred că va fi niciun motiv, cu cu toate că lui Iohannis îi place să încalce Constituția”, a declarat Dragnea.

Dragnea l-a mai acuzat pe șeful statului că „nu este echidistant” și că nu este diferit de Traian Băsescu.

Liviu Dragnea acuză: Dacian Cioloș mi-a produs foarte multă dezamăgire; un om care minte mă dezamăgește foarte mult

‘În primul rând, mie, personal, mi-a produs foarte multă dezamăgire. Un om care minte pe mine mă dezamăgește foarte mult. Nu numai pe mine, miniștrii și întregul PSD, la întâlnirea înaintea formării guvernului, și opinia publică, când a spus că nu se va implica în lupta politică, nu se va implica în campania electorală, ceea ce, iertați-mă, o face acum cu prisosință. De asemenea, un om care nu-și asumă public aparteneța la un partid, care nu vrea să intre în alegeri, să se confrunte cu cetățenii, în schimb vrea să stea de-o parte, ca să beneficieze de asta, este un om care nu poate beneficia de respectul meu. Nici nu are importanță pentru el respectul meu. Sunt numai explicațiile pe care vi le dau. Trei, vorbim despre un guvern care are anul acesta are câteva ‘mari realizări”, a afirmat Liviu Dragnea.

PSD va guverna alături de ALDE

‘Asta este dorința noastră legitimă, ca, la aceste alegeri, noi, împreună cu ALDE, să putem avea o majoritate în parlament și să facem majoritatea guvernamentală, respectiv guvernul cu colegii de la ALDE (…) UDMR? După astfel de declarații, categoric nu, și nu numai. Nu putem guverna cu PNL, și aici nu e vorba nici de aroganță, nu e vorba nici de răutate, nici de dușmănie. Este vorba despre pragmatism. România, în următorii ani, are nevoie de un guvern stabil, un guvern coerent și un program de guvernare sănătos, care să producă creștere economică și să aibă continuitate în actul guvernare. Guvernul potențial sau ipotetic PSD—PNL din 2017 ar fi în oglindă guvernul PSD-PDL din 2009, care, în câteva luni de zile, se rupe. Asta înseamnă că ne batem joc de oameni, toate speranțele tuturor celor care votăm în decembrie o să fie aruncate la coș, pentru că o să ne certăm după câteva luni de zile de ce nu există compatibilitate absolut deloc între actuala structură de conducere a celor de la PNL și cei din PSD’, a afirmat Dragnea.

Dragnea: România nu are nevoie de lideri mesianici

„Nu cred în lideri mesianici pentru că s-a dovedit în istoria României, cel puțin de la Revoluție încoace, că, atunci când s-au manipulat alegerile, încercând să se creeze un proiect al unui lider mesianic, rezultatul a fost dezastruos pentru România”.

Alte declarații ale lui Liviu Dragnea:

Îmi cer scuze pentru câteva ieșiri față de jurnaliști, dar sunt situații când primim aceleași întrebări și sunt unii jurnaliști care vin nepregătiți pentru o conferință de presă.

Declarația lui Hunor că ,,Unirea de la 1918 a însemnat o înfrângere pentru noi,, este mai mult decât nefericită.

PSD o susține pe Maia Sandu. L-am susținut iniațial pe Marian Lupu, recunosc că s-a consultat și cu mine.

Vom stabili nominalizarea premierului doar după alegeri. PSD nu crede în lideri mesianici, ci în programe

Am văzut în seara aceasta la domnul Cioloş un mic plagiat, dar nu mă supăr

Noi propunem României un nou model de creștere economică. În 26 de ani noi nu am reușit să facem autostradă. S-au furat mulți bani. S-au risipit miliarde de euro. În România a fost o încercare bună în guvernul Năstase care a avut obiective pe termen mediu.

S-au risipit miliarde de euro din cauza hoției, prostiei, dorinței de a guverna pentru mâine.

Regionalizarea a fost și rămâne proiectul meu de suflet. Am lucrat la regionalizare cu domnul Iohannis și cu Vasile Dâncu.

Guvernul îl vom face cu ALDE. Nu putem guverna cu PNL, nu e vorba de aroganță și dușmănie, ne trebuie pragmatism și coerență.

Un eventual guvern PSD-PNL din 2017 se va rupe în câteva luni, nu există compatibilitate cu structurile de conducere ale liberalilor.

Nu intrăm în guvernare cu PNL, cu atât mai puțin cu Cioloș.

Cioloș mi-a produs multe dezamăgiri. Cioloș a mințit a spus că nu se va implica în politică, în campania electorală. Este un om care nu poate beneficia de respectul meu. Vorbim de un Guvern care are câteva „realizări”, între ghilimele.

În 2012, Guvernul USL a preluat România dintr-o groapă economică. 2013, 2014, 2015 România a fost pe un proces de creștere stabil. Programul de eliminarea taxelor era în 2016. I-am spus și premierului.

Am avut întâlnire cu Cioloș pe tema celor 102 taxe, ulterior a anunțat că nu mai atacă la Curtea Constituțională. Am luat în serios avertismentul președintelui legat de buget.

Cele 395 de milioane din timbru de mediu stau în bancă. Programul RABLA a fost finanțat din alte taxe, nu din cel de mediu.

Noi așteptăm să vedem cum votează oamenii, apoi discutăm despre posibilul premier.

Nu văd de ce președintele României ar desemna premier pe cineva care să pice în Parlament.

Cu toate că îi place să încalce Constituția lui Iohannis, nu votăm suspendarea! Cum s-a lăsat târât în campania PNL-ului

Eu mă așteptam ca după doi ani de mandat să fie președintele tuturor românilor. Să nu mai fie implicat în campania PNL. Eu nu l-am votat președinte. Eu chiar am crezut că va înțelege că va fi un altfel de președinte. Sunt mulți care cred că nu este echidistant.

Până în primăvara acestui an, am crezut că Iohannis este diferit de Băsescu. Fondul este bun, dar nu sunt președintele lui de campanie.

– Domnul Dâncu este la societatea civilă. Este un om aparte, este un sociolog și nu e membru PSD. Dacă am greșit că am răspuns pozitiv rugăminții lui Cioloș, îmi cer scuze. Cioloș m-a sunat să susțin varianta cu domnul Dâncu în Guvern. Puteți să îi sunați pe cei doi și pe Iohannis să vedeți că varianta a venit de la ei și nu a fost propunerea mea. Din moment ce eu nu propun pe cineva de la PSD de ce să mi se reproșeze acest lucru?

– Până pe 12 decembrie nu voi nominaliza un premier. În dimineața zilei vin cu un nume. Nici nu includ, nici nu exclud vreun nume. Victor Ponta a spus că nu vrea să fie premier. A spus-o public de mai multe ori.

Orice social democrat va pronunța un nume doar după ce vom vedea rezultatul alegerilor. Declarațiile lui Iohannis sunt ale dumnealui, să și le asume!

Nu pronunț niciun nume de premier!

Parteneriatele strategice pe care România le are cu alte state nu numai că nu vor fi respectate, ci vor căpăta mai multă nuanță. Stabilitatea politică, economică, respectarea statului de drept sunt fundamentale. Nu am nicio legătură cu Soroș. La un moment dat, toate aceste lucruri ies la iveală. Pe mine nu mă interesează fiecare de unde își ia banii.

Guvernul Adrian Năstase a încheiat parteneriatele cu NATO și Uniunea Europeană. În Guvernul lui Ponta, aceste parteneriate au fost respectate.

Eu nu am fost membru PCR, eu am avut de suferit în acea perioadă și familia mea.

PSD are înregistrate la OSIM două slogane electorale, iar PNL le-au furat.

– Cele mai mari probleme ale României: prejudiciile create de actualul Guverul. Miliardele de euro pierdute din cauza incompetenței. A fost cel mai rău Guvern.

Legea salarizării, mărire cu 15%. Nu putem să adoptăm această lege cu 6 luni înainte de alegeri. Nu se pot adaopta legi cu 6 luni înainte de alegeri. Guvernul a venit cu ordonața în Parlament.

La 30 septembrie s-au cheltuit 169 mld de lei, ei și-au asumat să cheltuie mai mult cu 86 mld mai mult. Asta ar însemna că în 3 luni vor cheltui 57 de mld de lei. 29 de mld rămân necheltuiți înseamnă un prejudiciu pentru România.

Noi ne-am cam săturat. Ei folosesc informații nereale.

În 9 luni ei au cheltuit 17 mld de lei în investiții, este incompetență!

Guvernul face ceva pentru subvențiile pentru agricultori?

Poate vă conving să îi votați pe cei de la PNL, d-le Bogdan.

Fondul Suveran de investiții, companiile de stat în jur de 10 mld de euro. Noi am discutat cu toate instituțiile relevante.

Susțin ideea de a se organiza un Referendum, dar nu sunt de acord să facem Referendum în ziua cu alegerile. Nu vreau să fie virusată dezbaterea. Campania pentru alegeri trebuie să fie lăsată. Sunt două evenimente importante și trebuie să fie separat.

– Sunt condamnat pentru Referendum și mă simt nedreptățit. Cred profund în nedreptăția mea. A fost o întreagă legendă cu 2-3 milioane de voturi fraudate. Măcar înstanța spune că niciunul nu a fost fraudat. Niște sms-uri ar fi putut influența militanții Psd-ului care ar fi putut consulta listele electorale și s-ar fi încălcat legea protecției personale.

Eu am fost condamnat de ceva ce nu am fost acuzat. Sunt decis să merg până la CEDO.

Poziția PSD și a mea față de DNA, sprijin total față de orice instituție.

blank