Actualitate

Legea dării în plată, încă un efect nedorit

După intrarea în vigoare a legii dării în plată se va constata că aceasta ar putea avea mai multe efecte negative decât pozitive.
Astfel, pentru câteva mii de clienţi rău-platnici care vor putea să lase cheile la bancă şi să scape de datorii ar putea suferi zeci sau sute de mii de români. Acum, se constată că şi chiriaşii pot avea probleme.

Băncile au crescut deja avansul practicat la creditele ipotecare, ca măsură de protecţie. Până acum BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Bancpost, Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo Bank au mărit avansul la creditele ipotecare în lei. Majoritatea au mers până la 30-35%, de la nivelul anterior de 15%. Apoi, ca efect al blocării pieţei imobiliare, ar putea creşte chiriile.

„Dacă se restricţionează accesul la creditare, oamenii trebuie să locuiască undeva şi nu au altă variantă decât să caute chirie. Teoretic, cererea ar trebui să crească. Simţind o creştere a cererii, proprietarii vor specula momentul. Am, însă, rezerve că s-ar putea produce majorări semnificative a chiriilor. Proprietarii trebuie să ţină cont de capacitatea financiară a celor care locuiesc cu chirie“, a declarat pentru Capital Ioan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România.

Potrivit acestuia, proprietarii vor fi tentaţi să ridice chiria la prima negociere cu 10-20 de euro, deciziile lor urmând să se reflecte în contractele din toamnă, perioadă specifică reînnoirii şi renegocierii contractelor de închiriere.

blank