Actualitate

Laura Codruţa Kovesi: „La ISU s-a eludat legea”

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că vor începe anchete ample la ISU pentru că sunt suspiciuni mari de încălcare a legii.kovesi_laura-codruta

”La ISU s-a creat un sistem complex de eludare a legii în vederea obținerii de resurse materiale” susţine procurorul-șef Laura Codruța Kovesi. Acest lucru se regăseşte chiar şi în motivarea motivarea pe care Tribunalul Militar din Iași a redactat-o acum cîteva zile, explicînd redeschiderea dosarului sponsorizărilor de la ISU Bacău.
Se pare că de la acest caz se va începe o adevărată luptă între interpretarea DNA asupra sponsorizărilor și cea a șefilor IGSU.
Dacă pînă la tragedia de la ”Colectiv”, autoritățile nu considerau sponsorizările drept o problemă se pare că acum, chiar unii dintre pompieri acuză toxicitatea sistemului de sponsorizări atât la București cât și în țară.

Conform DNA, pentru că nu puteau fi colectate pe ISU, sponsorizările intrau pe Asociații și, mai apoi, o parte a lor mergeau către ISU. Kovesi pretinde că șefii pompierilor știau bine că fac un lucru ilegal, mutînd mai apoi banii sau donațiile în obiecte de la Asociații către ISU. E ceea ce recenta listă făcută publică de IGSU arată că se întîmpla în sistemul subordonat Departamentului de Urgență din toată țara! ”La ISU s-a creat un sistem complex de eludare a legii în vederea obținerii de resurse materiale”, acuză DNA.

”S-a perturbat în mod grav disciplina care trebuie să stea la baza funcționării ministerului”. ”A fost slăbită autoritatea instituției în condițiile în care Ministerul de Interne este special creat în scopul aplicării și respectării legii, constituind prima linie de apărare a societății și ordinii de drept” Șefa DNA consideră că ”O parte semnificativă din activitatea ISU fusese înlocuită cu atragerea de sponsorizări, cu consecințe asupra activității de control și asupra intereselor societății ca activitatea agenților economici să se desfășoare în siguranță, prin prevenirea incendiilor”. Ea mai spune că ”Lipsa unor resurse satisfăcătoare nu poate fi invocată avînd în vedere că un asemenea argument este aplicabil oricărei instituții de control, iar acceptarea unei astfel de conduite ar presupune transformarea autorității publice într-un instrument de a obține beneficii materiale”.

blank