Aproape zece mii de de oameni au protestat de la Piaţa Universităţii la Piaţa Timpuri Noi, din cauza proiectului minier de la Roşia Montană.

 Bucuresti

 Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, care au plecat, duminică seara, în marş de la Universitate, au ajuns în zona Pieţei Timpuri Noi, numărul acestora crescând la peste 10.000.

Circulaţia în centrul Capitalei este blocată pe traseul marşului, după aproximativ două ore şi jumătate coloana de manifestanţi ajungând la Piaţa Timpuri Noi.

Rosia Montana Paris În cea de-a 14-a zi de proteste, manifestanţii au început să vină la fântâna de la Universitate începând de la ora 17.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.

Unii dintre cei care au venit la protest au tricouri pe care scrie „Salvăm Roşia Montană”, cocarde şi banderole tricolore. La protest a fost adusă şi o cutie pe care scria: „Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii”.

La protestul din Capitală participă şi oameni din Roşia Montană care se opun proiectului minier.

 

Înainte de a pleca în marş, protestatarii au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu timp de câteva minute. În fruntea coloanei de manifestanţi sunt câţiva părinţi cu copii în cărucioare, iar în spatele acestora este un banner foarte mare, ţinut de cei din primul rând, pe care scrie „Salvaţi Roşia Montană” şi sunt desene cu copii, copaci şi animale.

 Protestatarii scandează „Roşia Montană nu e de pomană”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi au pancarte pe care scrie „Soarta Roşiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”, „Victoraş! Ai grijă de copilaş … Gabriel”, „Iubim natură / Preţuim cultura / Respectăm scriptura / Salvăm Roşia Montană”, „Nu vrem Chevron, nu vrem RMGC, vrem să ne lăsaţi în pace”. „Pe pământul românesc, nu vreau să mă otrăvesc”, „Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane acum!”, „Avram Iancu suntem toţi”, „Democraţie = Piaţa Universităţii”, „România-i ţara noastră, nu e marfa voastră”.

 

Marşul a început în jurul orei 19.00, manifestanţii mergând pe Bulevardul Ion C. Brătianu, Bulevardul Unirii, Bulevardul Nerva Traian, Calea Văcăreşti, Bulevardul Tineretului, Bulevardul Dimitrie Cantemir, de unde se vor întoarce în Piaţa Universităţii.

Pe traseul marşului se află jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.

La plecarea de la Universitate erau peste 2.000 de oameni, însă pe traseul marşului numărul acestora a crescut, ajungând la aproximativ 5.000 în zona Unirii, la aproape 8.000 la Nerva Traian şi la peste 10.000 la Piaţa Timpuri Noi. Pe traseul marşului continuă să vină la protest şi alte persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

 Şi la Timişoara, circa trei sute de persoane au manifestat zgomotos, duminică, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, solicitând respingerea acestuia. Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Salvăm Roşia Montană”, „Nu cred minciunile voastre, opriţi mineritul cu cianură acum” sau „Roşia – acum ori niciodată”. Totodată, ei au scandat „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”. Unii dintre manifestanţi au mers la protest dotaţi cu diferite ustensile pe care le-au agitat şi au făcut gălăgie. Tinerii au stat aproximativ o oră în Piaţa Victoriei, apoi au pornit spre Piaţa Unirii, unde spun că vor continua protestul.

 Mobilizarea s-a dat pe reţele de socializare, după ce în ultimele 14 zile, protestatarii au ocupat de mai multe zona adiacentă Pieţei. Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

 

Citeste si...
Proiectul "închisoare la domiciliu sau doar în weekend", votat de deputaţi. Opoziţia anunţă că atacă iniţiativa la CCR: Se comportă ca nişte piromani

 Punctul culminant al protestelor a fost duminică, 8 septembrie, când peste 7.000 de persoane au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marş. Proteste similare au avut loc atunci în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba-Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

 Proteste similare sunt anunţate duminică 15 septembrie în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona. (I.G.)