Actualitate, Featured

La decizia Consiliului General al Capitalei, dresura de animale ar putea fi interzisă la Circul Globus

Potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a ședinței de luni a Consiliului General al Municipiului București, dresura de animale nu va mai fi inclusă în obiectul de activitate al Circ&Variete Globus București.

Conform documentului, Circ&Variete Globus București va fi „producător de spectacole și de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituția realizează partea de creație, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât și costume, decoruri, recuzită, cu artiști salariați și colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din țară și străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice”.

Totodată, animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. În această perioadă, administrația circului va asigura animalelor condițiile de bunăstare.
În expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că potrivit Regulamentului de organizarea și funcționare al circului, obiectul de activitate al instituției constă în „realizarea și prezentarea de producții/coproducții artistice constând în spectacole de circ și festivaluri, filme, prezentate publicului în București, în țară și în străinătate, în scopul promovării actului de cultură și al educării publicului spectator, urmărind continuarea tradiției artei de circ, valorificarea optimă a potențialului artistic existent, stimularea inovației și a creativității, promovarea pe plan național și internațional a valorilor artistice autohtone și universale din domeniul artelor spectacolului”.

Animalele din circuri prezintă un risc suplimentar pentru siguranța publică, deoarece au instincte sălbatice, spune Gabriela Firea
În același document sunt invocate studii de specialitate „care susțin cu argumente științifice că, în spectacolele de circ animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesitățile și mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferință și chiar decesul prematur” al acestora.

„Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învățat, trucuri care sunt cu totul anormale și neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condițiile de viață corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiștii în dresura animalelor sălbatice susțin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri”, se menționează în același document.

Potrivit sursei citate, animalele din circuri prezintă un risc suplimentar pentru siguranța publică, deoarece au instincte sălbatice și nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate.

Conform primarului general, spațiile în cuști și țarcuri de circ și pentru expoziții nu pot acoperi necesitățile unor specii care parcurg distanțe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. Astfel, condițiile de izolare și imobilitate le creează de-a lungul timpului comportamente stereotipe.

„Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfășoară pe o suprafață de circa 400 km pătrați, echivalentă cu dublul suprafeței municipiului București. În circuri, ‘regele animalelor’ are la dispoziție maximum 12 metri pătrați, iar instinctele sale de vânătoare și alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale”, se mai precizează în expunerea de motive.

În ceea ce privește elefanții, așezatul pe picioarele din spate sau în cap le cauzează în timp probleme de sănătate, chiar decesul. Totodată, „lumina puternică și aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele din arena oricărui circ”, prevede același document.

blank