Președintele României, Klaus Iohannis a participat, duminică, dimineaţa,  la slujba de comemorare a 70 de ani de la deportarea sașilor și șvabilor din România în lagărele de muncă sovietice, care are loc la Catedrala Luterană din Sibiu.

iohannis_catedrala_30151400

„Cu 70 de ani în urmă, în ianuarie 1945, 70.000 de sași și șvabi din România au fost deportați de autoritățile bolșevice în lagăre de muncă forțată din Uniunea Sovietică. Femei, bărbați și copii. Germania fusese înfrântă și orice vorbitor de limbă germană trebuia pedepsit, indiferent dacă participase sau nu la război.

Printre cei 70.000 de deportați s-au aflat și bunicii mei. Erau tineri. După câțiva ani, s-au întors acasă îmbătrâniți de suferință. Nu au povestit niciodată ce au trăit în lagăr. Era dincolo de cuvinte.

În amintirea lor și a tuturor deportaților de atunci, particip astăzi, la ora 10:00, la o slujbă de comemorare la Catedrala Luterană din Sibiu”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Tot duminică, şeful statului va merge la Paris, unde va participa la Marşul Solidarităţii.

Înaintea participării la „Marșul solidarității” organizat la Paris în memoria victimelor recentelor atentate din capitala Franței, Klaus Iohannis a transmis un mesaj:

 „Așa cum am anunțat, voi participa la marşul de solidaritate organizat duminică la Paris după atacul care a vizat revista «Charlie Hebdo». Invitația a fost lansată de președintele francez François Hollande.

În fața atacurilor barbare care au avut loc în Franța, Europa și întreaga lume liberă își arată unitatea și solidaritatea. Gândurile și inimile noastre au fost alături de cetățenii francezi de la începutul acestor atacuri. Prezența alături de ceilalți șefi de stat și de guvern la Paris va da un semnal ferm al dorinței de implicare a României în lupta împotriva terorismului și a extremismului de orice fel.

Prin participarea la acest marș împotriva urii și a violenței condamnăm nu doar atacurile asupra redacției săptămânalului «Charlie Hebdo», ci și antisemitismul care a condus ieri la alte crime într-un magazin evreiesc din Paris.”

Citeste si...  Liviu Dragnea si Dăncilă, tensionati. Vezi cine îi ia la întrebari