Jurnalistul Ion Cristoiu susține că, prin intervenția sa publică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a transmis un mesaj foarte clar lui Dragnea și a spus că el nu va da OUG pentru amnistie și grațiere. În schimb, Cristoiu consideră că această decizie l-ar putea costa funcția pe Tudorel Toader, ca o răzbunare din partea lui Dragnea.

”Adoptarea unei Ordonanțe de urgență prin care să fie amnistiate faptele de corupție din dosarele despre care se crede că au fost realizate pe baza Protocoalelor.

Din adoptarea acestei OUG Liviu Dragnea și-a făcut o chestiune de viață și de moarte.

Pe de o parte pentru că OUG e fluturat ca un cîrnat prin fața baronilor PSD pentru a-i ademeni să-l sprijine în fruntea PSD, deoarece asta doar un PSD condus de el ar putea da promova amnistia și astfel elibera de sub spectrul dosarelor DNA pe mulți lideri PSD.
 
Pe de alta, pentru că – așa cum arată dezvăluirile din presă – Liviu Dragnea vede în adoptarea acestei OUG singura posibilitate de a scăpa de pușcărie. Spre deosebire de jurnaliștii în cizme din Divizia Presă noi credem că atît în cazul Referendumului, cît și al ultimului proces, Liviu Dragnea a fost victima unor dosare politice. Asta nu înseamnă însă analizăm zbaterea lui Liviu Dragnea ca să scape din cătușele Binomului altfel decît cu deosebită răceală. OUG poate să se refere la anularea Protocoalelor și efectelor acestora sau la o amnistie pentru mai multe fapte între care se vor număra și cele de corupție.
Liviu Dragnea și-a arătat supărarea că Tudorel Toader nu se grăbește să găsească o soluție la chestiunea amnistiei, care, vorba lui, nu e o iluzie juridică. Tudorel Toader răspunde clar, cu subiect și predicat, că în privința amnistiei nu există la Ministerul Justiției nici măcar o luare în discuție a unui proiect de act normativ – fie lege, fie OUG – privind amnistia. Mai mult îngropînd definitiv visurile lui Liviu Dragnea, el arată că și în cazul unei legi inițiate nu de Minister (atenție!), ci de Parlament, corupția nu poate fi inclusă printre faptele amnistiate. Păi Liviu Dragnea flutură baronilor pe la nas cîrnatul cu amnistia pentru fapte de corupție și nu cu amnistia în general. Prin declarațiile sale, Tudorel Toader i-a lăsat lui Liviu Dragnea doar sfoara de la cîrnaț.

Există multe alte scenarii pe care Liviu Dragnea le-a putea aplica pentru a realiza amnistia. Ca de exemplu, cel al unei OUG prin care OUG nu mai sînt avizate de ministere, inclusiv ministerul Justiției, ci de o comisie de la Secretariatul general al Guvernului. După emiterea OUG (dacă vrea Viorica Dăncilă, desigur), ar fi pus ca secretar general al Guvernului un om de încredere al lui Liviu Dragnea (acum e cineva de la ALDE). Comisia va aviza rapid OUG privind aministia. Că va fi acest scenariu sau altul vom vedea. Știm sigur însă că Tudorel Toader nu-și va pune semnătura nici pe OUG, nici pe un proiect de lege care să aministieze faptele de corupție. Interviul dat Antenei 3 m-a convins de asta. Rămîne de văzut ce se va întîmpla cu Tudorel Toader după această sfidare adusă nu numai lui Liviu Dragnea, dar și baronilor PSD:

Va fi printre miniștrii remaniați?”, scrie Ion Cristoiu, pe blogul personal.
Citeste si...
Unde s-a evaporat un miliard de dolari din averea lui Dinu Patriciu și unde îl caută fosta soție