Preşedintele ales Klaus Iohannis a afirmat că este revoltat că, la peste două săptămâni de la turul II al alegerilor prezidenţiale, cei care au obstrucţionat votul românilor din străinătate şi-au păstrat funcţiile şi nu au fost traşi încă la răspundere.

iohannis_romanialibera_ro_91067300

Pe pagina sa de facebook, Klaus Iohannis a postat un scurt film cu imagini de la coada imensă formată de către românii care voiau să voteze pe 16 noiembrie la ambasada română din Londra.

„După aproape două săptămâni de la votul istoric din 16 noiembrie, astfel de imagini îmi trezesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt și astăzi mișcat de uimitorul val al schimbării la care românii din Diaspora au contribuit din plin. Pe de altă parte, sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-și exercite un drept fundamental sunt încă în funcții”, scrie Klaus Iohannis.

Acesta nu vrea ca sancţiunile să fie doar administrative, ci este interesat ca justiţia să se pronunţe dacă au existat sau nu fapte de natură penală în ceea ce priveşte votul în străinătate.

„Aștept cu maxim interes ca Parchetul Curții Supreme să-și respecte obligațiile constituționale de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor și, în consecință, aștept cât mai curând rezultatul investigației privind împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către românii din Diaspora. România normală nu este doar despre viitor, ci și despre trecut, despre cum cei care au încercat să abată societatea noastră pe drumuri atât de greșite sunt trași la răspundere!”, susţine Iohannis.

Pe 17 noiembrie, Klaus Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale, i-a solicitat preşedintelui României, Traian Băsescu, să-i retragă din posturi pe diplomaţii vinovaţi pentru modul defectuos în care s-a derulat procesul de votare din diaspora.

Iohannis a catalogat drept „extrem de îngrijorător” faptul că mii de oameni nu au putut vota în secţiile organizate în străinătate, mai mult, fiind dispersaţi cu gaze lacrimogene. Din acest motiv, Iohannis i-a cerut lui Traian Băsescu să ia măsuri legate de reprezentanţii diplomatici ai României în străinătate.

„Preşedintele încă în funcţie să analizeze situaţia şi să recheme de pe post diplomaţii ce nu au gestionat corect situaţia. Este normal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de pe post”, a apreciat preşedintele ales.

Pe lângă măsuri punitive, Iohannis susţine că este nevoie şi de modificări legislative substanţiale astfel încât votul românilor din străinătate să nu mai fie obstrucţionat. „Rog partidele politice să înceapă urgent discuţii pe o lege a votului electronic şi a votului prin corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat în diaspora. Aşa ceva trebuie preveni urgent”, a spus Iohannis.

Acesta şi-a arătat admiraţie pentru perseverenţa românilor din diaspora care, în unele cazuri, au stat în ploaie ore în şir la cozile formate în străinătate. „Vreau să-mi exprim respectul pentru românii din diaspora ce au avut nevoie de multe ore ca să ajungă să voteze”, a spus Iohannis.

Citeste si...
IOHANNIS: POLITICIENII NU POT IGNORA ACEST SENTIMENT DE REVOLTA!