Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea Guvernului privind reglementarea activităţii de emitere a monedelor electronice, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Actul normativ are în vedere autorizarea, cerinţele operaţionale şi supravegherea instituţiilor care emit monedei electronice.

„În linie cu abordarea de reglementare actuală a monedei electronice, a fost elaborat prezentul proiect de act normativ pentru aspoectele de principiu prevăzute de art. 111 din Directiva (UE) 2015/2366 referitoare la reglementarea, autorizarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor emitente de monedă electronică, urmând ca cerinţele de natură tehnică, inclusiv cele referitoare la documentaţia de autorizare a instituţiilor emitente de monedă electronică din ghidurile Autorităţii Bancare Europene, să fie transpuse şi detaliate prin intermediul legislaţiei secundare”, arată expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de Guvern.

Activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfăşurată de: instituţii de credit; furnizori de servicii poştale care emit monedă electronică; Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când acestea nu acţionează în calitate de autorităţi monetare sau în altă calitate ce implică exerciţiul autorităţii publice; statele membre şi autorităţile lor regionale ori locale, atunci când acestea acţionează în calitatea lor de autorităţi publice.

Citeste si...
Atentionare meteo: Vine canicula. Primele zone afectate

BNR poate acorda autorizaţie doar unei persoane juridice române constituite în baza Legii societăţilor 31/1990, care are sediul real pe teritoriul României şi care emite cel puţin o parte din moneda electronică pe teritoriul ţării.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a emite monede digitale publice şi de a reglementa situaţia în acest domeniu, în contextul preocupărilor generate de proiectul Libra, al companiei Facebook, arată un document obţinut de agenţia Reuters.

Un oficial BCE a explicat marţi că, în cea mai ambniţioasă versiune, proiectul le-ar permite clienţilor să utilizeze monedă electronică, depozitată la Banca Centrală Europeană, fără a deţine conturi bancare, fără intermediari financiari şi fără servicii suplimentare.

Proiectul Facebook privind lansarea monedei digitale Libra a generat critici în Uniunea Europeană referitoare la siguranţa tranzacţiilor cibernetice şi a garanţiilor financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.