Animalele de companie fac parte din societate de secole. Cu toate acestea, știința a decis recent să investigheze efectele pozitive ale influenței animalelor de companie asupra vieții umane.

Încă din vremuri imemoriale, prezența animalelor de companie în viața oamenilor a fost reflectată în numeroase înregistrări. Influența pe care animalele de companie au exercitat-o ​​asupra oamenilor a umplut pagini de cărți și articole.

Originea influenței animalelor de companie

Revenind la cea mai veche relație om-animal de companie, relația om-câine este confirmată de dovezi arheologice. Mai exact, s-au obținut dovezi că domesticirea câinelui a avut loc la sfârșitul ultimei perioade glaciare.

În acea perioadă, oamenii vânau și erau nomazi, deci nu aveau o reședință permanentă. Domesticirea pare să fi fost rezultatul unui proces de interacțiune între cele două specii care a durat zeci de mii de ani.

Strămoșii câinilor au stabilit o interacțiune cu oamenii bazată pe protecție, alimente și adăpost, ceea ce a dus la coevoluție și cooperare. În prezent, în cultura occidentală, numărul gospodăriilor care au cel puțin un câine sau o pisică a crescut, precum și gospodăriile cu mai multe animale de companie.

Știința și interacțiunea om-animal de companie

În trecut, știința nu acordase importanță interacțiunii dintre un om și animalul său de companie. În viziunea darwiniană, un animal de companie din oraș nu are niciun beneficiu observabil. Acesta presupune o creștere a costului economic și a timpului când se solicită mâncare, îngrijire sau atenție, printre altele.

În ciuda acestui fapt, oamenii continuă să adopte sau să introducă un animal de companie în nucleul familiei lor, fiind considerat încă un membru al familiei. Și știința a luat act de importanța prezenței acestor animale în viața omului.

Ce obțin oamenii din relațiile cu animalele de companie care ignoră consecințele financiare?

Aceasta este întrebarea la care s-a încercat să se răspundă în ultimii ani. În ultimele trei decenii, relațiile dintre oameni și animalele de companie au fost studiate în detaliu. Studiul lor a fost inițiat de diferite discipline și domenii științifice, precum psihologia, antropologia sau istoria.

Antrozoologia este o disciplină care a generat un mare interes în societate. Acest lucru a dus la apariția de reviste științifice axate pe acest nou domeniu, precum și instituții și asociații.

Una dintre aceste asociații este Human Animal Bond Research Institute (HABRI), axată pe diseminarea fiabilă a studiilor științifice legate de acest subiect. În plus, universitățile din Statele Unite au creat cursuri de masterat legate de acest subiect.

Citeste si...
10 obiceiuri ciudate pe care barbatii le considera atragatoare la femei.

Din acest motiv, unii autori s-au concentrat asupra nivelului molecular și au sugerat că hormonul oxitocină este un factor relevant în răspunsul la această întrebare. Acest hormon permite să se stabilească legături de încredere între oameni, precum și între oameni și animale.

Unele dintre aceste studii au arătat că prietenii noștri necuvântători (câinii) au capacitatea de a privi în ochii oamenilor. Stabilirea unei priviri reciproce este importantă în relațiile pentru crearea încrederii. După cum spunea filosoful Martin Buber, „ochii unui animal au puterea de a vorbi o limbă grozavă” ·

Oxitocina este implicată apoi în stabilirea legăturilor sociale. Cu toate acestea, rolul său nu este încă complet dezvăluit, deoarece este prea complex. În ciuda acestui fapt, a dus la crearea unui nou termen, „efectul animalelor de companie”.

Efectul influenței animalelor de companie

Efectul animalelor de companie se referă la ideea influenței pozitive pe care o are un animal asupra oamenilor. Diferite studii au înregistrat un beneficiu pentru sănătate, cum ar fi supraviețuirea crescută după suferirea de atacuri de cord.

De asemenea, a fost înregistrat faptul că favorizează creșterea relațiilor sociale, consolidează încrederea în sine în oameni și scade nivelul trigliceridelor și cortizolului, precum și tensiunea arterială. Pe scurt, ele permit diferite tipuri de stimulare senzorială pozitivă care pot fi legate de eliberarea oxitocinei și de întărirea relației om-animal de companie.

La nivel științific, se poate spune că influența cauzată de compania unui animal de companie include aspecte fiziologice, terapeutice și psihosociale. S-a observat că toate acele persoane cu animale de companie își cresc activitatea fizică, iar acest lucru se reflectă pozitiv asupra sănătății lor.

Prin urmare, prezența unui animal de companie este un beneficiu pentru persoanele de toate vârstele. Dintre diferitele animale de companie care există, câinele sau pisica sunt incluse pe această listă.

Mai simplu spus, influența animalelor de companie asupra vieții umane aduce atât beneficii pe termen scurt, cât și pe termen lung. Animalele sunt considerate încă un membru al familiei și umplu casa de veselie și fericire, așa că … faceți loc unui animal de companie în viața voastră.

Odată luată această decizie, informați-vă cât mai mult despre el și problemele cu care se poate confrunta. De exemplu, citiți despre rabia la câini sau castrarea motanului. Cu cât veți ști mai multe despre animalul vostru de companie, cu atât îl veți îngriji mai bine.