Actualitate, Stiri

INCIDENTE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Nereguli, scandaluri, plângeri la Poliţie şi şefi de secţii, cercetaţi

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Încă de la primele ore ale dimineţii au fost înregistrate incidente la secţiile de votare din ţară. Preşedintele unei secţii de votare din Gorj este cercetat pentru neglijenţă după ce a pierdut ştampila de control. Mai mult, preşedintele şi vicepreşedintele unei secţii de vot din Reşiţa au fost ridicaţi de procurori, existând suspiciunea că ar fi încercat să fraudeze 400 de buletine de vot. RomaniaTV.net prezintă toate incidentele care au loc în ziua alegerilor prezidenţiale 2014.

stampila_35018500

Probleme la vot în Capitală. Câteva secţii din centru, printre care şi cele din liceul Jean Monnet, au rămas fără declaraţii pe proprie răspundere pentru cei care nu au domiciliul în Bucureşti.

„Am intrebat unde putem sa votam, ne-au zis aici la Jean Monnet. Am venit si nu putem sa votam ca … nu se vrea. Numai în Romania se poate intampla asa ceva”, spune un alegător.

„Nu mi se pare corect. Nu am incercat la sectiile din jur. Acum, ce să facem, să cautam in tot Bucurestiul ca sa votam… Ni s-a spus ca putem sa votam la orice sectie din Bucuresti. Nu mi se pare corect sa umblam dupa sectiile de votare ca sa … ca nu au formulare. Chiar nu se poate. Nu erau instruiti ca sa aiba formulare?”, spune supărat un bărbat, potrivit România TV.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE. Incidente la vot. Ministerul Afacerilor Interne a redat lista incidentelor care au avut loc în procesul de vot.

Potrivit MAI, fiecare sesizare a fost verificată cu maximă seriozitate pentru a se verifica veridicitatea ei. Astfel, nouă semnalări nu s-au confirmat, iar cele mai multe sessizări au fost în mediul rural. Din acestea, cinci au fost contravenţii, care au fost penalizate cu amenzi în valoare de 2000 lei.

În judeţul Caraş Severin, s-a sesizat lipsa a 400 de buletine de vot. Lipsa celor 400 de buletine nu împiedică procesul electoral, având în vedere că la fiecare secţie s-au alocat cu 10% mai multe buletine de vot.

În Dâmboviţa, o femeie a sesiat că mai multe persoane oferă bani altor persoane pentru a vota cu un anumit candidat. În acelaşi judeţ, un primar oferea alimente pentru acelaşi lucru. În Botoşani, a fost întocmit dosar penal unui primar care a lovit o persoană care îndemna oamenii să meargă la vot.

În Topoloveni, Argeş, se fac verificări după ce un membru al secţiei de votare a dat două buletine de vot unui alegător. În alt judeţ. un minor a votat, deşi nu avea drept de vot, avea 17 ani şi zece luni.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. ACL Dâmboviţa acuză PSD că a distribuit, duminică, zeci de mii de manifeste denigratoare

Reprezentanţii ACL Dâmboviţa susţin că zeci de mii de materiale cu mesaje denigratoare la adresa candidatului ACL au fost împrăştiate, duminică dimineaţă, în municipiul Târgovişte şi în alte localităţi ale judeţului Dâmboviţa, ACL arătând că a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa despre această situaţie, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii ACL Dâmboviţa mai susţin că „activiştii PSD din Târgovişte au fost coordonaţi de consilierul local Andrei Albu, iar distribuirea s-a făcut cu taximetre, dar şi cu autoturisme personale”, materialele fiind aruncate pe străzi. În sprijinul acuzaţiilor, ACL a dat publicităţii mai multe fotografii cu materialele cu conţinut denigrator distribuite în spaţiul public.

ACL a solicitat public autorităţilor să identifice unde au fost tipărite manifestele electorale ilegale şi ce sume au fost cheltuite pentru acestea.

În replică, PSD Dâmboviţa a dat publicităţii un comunicat de presă în care respinge acuzaţiile ACL, spunând că acestea sunt „fără fundament şi fără nicio dovadă”. Reprezentanţii PSD Dâmboviţa au mai precizat că pe parcursul campaniei electorale ei au reclamat în mai multe rânduri „acţiunile de distrugere îndreptate împotriva candidatului Alianţei PSD – UNPR – PC”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Alianța Creștin Liberală a contestat la Biroul Electoral Central comportamentul abuziv și discriminatoriu al președintelui Biroului Electoral Județean Dâmbovița, judecător Gabriel Bălașa.

„Președintele Biroului Electoral Județean Dâmbovița înțelege să ia deciziile de unul singur, prin anularea rolului legal al BEJ, izolându-se într-un birou personal, unde are acces doar secretariatul tehnic permanent.
De asemenea, președintele BEJ Dâmbovița refuză să dea curs Deciziei BEC nr. 109/D/31.10.2014, de verificare – măcar sumară – a documentelor medicale care justifică solicitările pentru urna mobilă, în condițiile în care au fost înregistrate numeroase sesizări privind abundența de solicitări „tip” inițiate de PSD în acest sens.

Alianța Creștin Liberală Dâmbovița apreciază că se impune sancționarea domnului președinte Gabriel Bălașa în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată în comunicatul emis de ACL Dâmboviţa.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Deputatul Cezar Preda a făcut plângere la Poliţie privind numărul mare de cereri pentru urna mobilă

Deputatul PDL Cezar Preda, care a votat la Şcoala generală nr. 8 din municipiul Buzău, a anunţat, la ieşirea de la urne, că a depus o plângere penală la Poliţia Judeţeană Buzău după ce a constatat că sunt extrem de multe cereri pentru urna mobilă, potrivit Mediafax.

„În localitatea Bălăceanu sunt 62 de cereri de urnă mobilă, la Blăjani 67, cu acelaşi scris, asta înseamnă 10% din numărul alegătorilor din aceste comunităţi. Îi rog şi pe jurnalişti să verifice în teren să vadă dacă acei oameni sunt netransportabili. Am făcut plângere penală la Poliţie. Mi se pare ieşit din comun. Despre votul din Spitalul Judeţean Buzău, pot să vă spun că nu s-au mai făcut cereri individuale, cum este legea, ci doar cereri semnate de directorul spitalului, cu enumerarea celor care doresc urna mobilă. Sunt peste 200. Mai sunt şi la Poliţia Buzău peste 40, iar în total sunt aproape 850 de cereri de urnă mobilă”, a declarat Cezar Preda.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele şi vicepreşedintele unei secţii de vot din Reşiţa au fost ridicaţi de procurori, existând suspiciunea că ar fi încercat să fraudeze 400 de buletine de vot.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Unui membru al unei secţii de votare din Suceava i s-a făcut rău

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat că un incident a fost înregistrat duminică dimineaţă la o secţie de votare din comuna Fântânele, unde un membru al biroului secţiei de votare a suferit un atac de epilepsie, potrivit Mediafax. Bărbatul a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital, iar secţia de votare respectivă funcţionează acum cu un membru mai puţin.

Prefectul judeţului Suceava a mai spus că la Secţia de votare nr. 96 din Fălticeni preşedintele secţiei a întârziat, dar secţia a fost deschisă la ora stabilită, în prezenţa locţiitorului şi a celorlalţi membri ai biroului secţiei de votare.

Un număr de 581.000 alegători sunt aşteptaţi la alegerile prezidenţiale în cele 553 de secţii de votare organizate în judeţul Suceava.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Conflict între primar şi membrii unei secţii de votare

În judeţul Giurgiu a fost semnalată o persoană care spunea altor persoane cu cine să voteze. Tot în judeţul Giurgiu ar fi existat un conflict între primar şi membrii unei secţii de votare, dar nu s-a confirmat.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Scandal într-o secţie de votare din Capitală

O femeie s-a enervat pentru că membrii comisiei nu au lăsat-o să voteze cu paşaportul. Furioasă, ea a spus că nu vrea să îşi facă buletin, de teamă că îi vor fi folosite datele personale fără acordul său.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. O secţie de votare din Bistriţa-Năsăud, rămasă fără energie electrică în urma unui accident rutier

Secţia de votare din satul Mocod, judeţul Bistriţa-Năsăud, a rămas fără curent electric în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce o maşină a intrat într-un stâlp de electricitate, pe care l-a rupt, potrivit Mediafax. Mircea Runcan, primarul comunei Nimigea, de care aparţine satul Mocod, a declarat că accidentul s-a petrecut în jurul orei 03.00, într-o curbă de pe DN 17 D.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, judecătorul Ioan Părăuan, a declarat că acesta a fost singurul incident înregistrat în judeţ înainte de deschiderea urnelor, iar situaţia s-a rezolvat după aducerea generatorului, care a permis deschiderea secţiei de votare duminică dimineaţă, la ora 7.00.

În Bistriţa-Năsăud, sunt aşteptaţi la urne 262.104 de cetăţeni cu drept de vot, în judeţ fiind amenajate 313 secţii de votare, din care 57 în municipiul Bistriţa.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Preşedintele unei secţii de votare din Gorj, cercetat penal după ce a pierdut ştampila de control

Primul incident din ZIUA VOTULUI a avut loc la secţia 166 din localitatea Bumbeşti-Piţic, judeţul Gorj. Preşedintele secţiei a pierdut ştampila încă de sâmbătă seara. Au urmat ore în şir de căutări, chiar şi poliţiştii au fost mobilizaţi, însă fără niciun rezultat.

Este vorba de ştampila care se aplică pe spatele buletinului de vot, astfel încât buletinele să fie valabile după ce fiecare cetăţean şi-a exercitat dreptul constituţional.

După ce preşedintele secţiei din Bumbeşti-Piţic a fost audiat de poliţişti, aceştia au stabilit că barbatul va fi cercetat pentru neglijenţă în serviciu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În noaptea de sâmbătă spre duminică, reprezentanţii Prefecturii Gorj au fost nevoiţi să facă o nouă ştampilă, astfel încât procesul electoral în localitatea Bumbeşti-Piţic se desfăşoară fără probleme.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 18.550 de secţii de votare, organizate în ţară, s-au deschis la ora 7.00. În străinătate, românii îşi pot exprima votul în 294 de secţii.

Numărul alegătorilor aşteptaţi duminică la urne este de 18.284.326. Pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale au fost pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea „Votat”.

În Bucureşti sunt organizate 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei sunt  162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196, iar în sectorul 6 – 233 de secţii de votare.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Alegătorii vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului. Cei care sunt în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, pe listele suplimentare, fiind înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat. Aceştia trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cei 14 candidaţi care au intrat în cursa prezidenţială sunt, în ordinea în care vor apărea pe buletinul de vot: Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), William Brînză (PER), Elena Udrea (PMP), Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu independent), Gheorghe Funar (independent), Zsolt Szilagyi (PPMT), Monica Macovei (independent), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), Călin Popescu Tăriceanu (independent) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Potrivit sondajelor de opinie, Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor intra în turul al doilea al alegerilor, care va avea loc pe 16 noiembrie. Turul al doilea de scrutin este organizat în condiţiile în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Astfel se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, şi este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

blank