senatori_romanialibera_ro_22540800_86523500

Sa invatam sa ne vorbim frumos! Altfel… Senatorul ALDE Cristina Anghel solicita inchisoare sau amenda daca se aduce atingere onoarei sau reputatiei unei persoane. In acest sens, politiciana a depus luni un proiect de lege de reintroducere in Codul Penal a insultei si calomniei.

Titlul I. Infractiuni contra persoanei se completează şi va avea următorul cuprins:“Capitolul X. Infractiuni contra demnitătii

Art. 2271 – Insulta – Atingerea adusă onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Aceeasi pedeapsă se aplică si în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. 

Citeste si...
Corina Creţu va ocupa funcţia de comisar pentru Politici regionale. Lista comisarilor europeni

Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.

Art. 2272 – Calomnia – Afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sanctiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispretului public, se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părtilor înlătură răspunderea penală.