Economic

Impactul psihologic al pierderii locului de muncă și sfaturi despre cum se poate depăși acest moment

Milioane de oameni au fost sau sunt concediați de la locul de muncă din cauza încetării activității companiilor lor. Potrivit experților, aceasta va fi o pandemie globală a șomajului și se va crea o criză în cadrul unei crize.

În plus, angajații s-au trezit brusc fără loc de muncă, nimeni nu se aștepta la asta. Din păcate, datorită traiului dificil din România majoritatea familiilor au foarte puține economii sau nu au deloc, iar pierderea locului de muncă a fost o lovitură grea.

Foarte multe persoane au fost nevoite să intre în șomaj tehnic, iar unele dintre ele în concediu fără plată. 

Aceasta reprezintă o mare provocare financiară pentru ele și nu numai asta, ci și o provocare psihilogică. Munca este o parte importantă din viața oricărui adult. După pierderea locului de muncă apar tot felul de sentimente și gânduri negative.

Consecințele psihologice ale pierderii unui loc de muncă: Dincolo de bani

Pierderea unui loc de muncă poate fi devastatoare din punct de vedere emoțional, deși acest sentiment este în prezent atenuat, deoarece a nu merge la lucru produce și o ușurare. Oamenii nu sunt expuși la Coronavirus zilnic. Situația este un roller coaster emoțional plin de stres și frică atât din cauza pierderii salariului care susține familia, cât și a virusului considerat o pandemie de către OMS. La aceasta trebuie să adăugăm factorul de incertitudine. Nu știm cât va dura acest lucru sau cât de grave vor fi consecințele sale.

Potrivit experților în psihologie, modul în care ne ocupăm de stres se intensifică din cauza acestor circumstanțe. În timp ce unii încearcă să țină totul sub control, alții caută alte modalități de a face față acestei situații, pe care nu o putem controla.

Pierderea unui loc de muncă poate fi echivalentă cu pierderea unei persoane dragi. Traiectoria emoțională include oricare dintre etapele durerii, de la șoc și negare, până la furie și negocieri, până la acceptare și speranță. La sfârșitul zilei, atât pierderea unui loc de muncă, cât și pierderea unei persoane dragi sunt situații care cer descoperirea modului în putem face față unei pierderi a ceva important pentru noi.

Sfaturi pentru a o înfrunta și căuta soluții

Avem nevoie de timp pentru a procesa emoțiile legate de pierderea locului de muncă. La început, oamenii sunt supărați și furioși pe angajatorii lor, deoarece cred că au fost înlocuiți sau că nu au fost niciodată o parte importantă a echipei.

În această situație excepțională, lucrătorii care își pierd locul de muncă dau vina pe Coronavirus mai mult decât pe ei înșiși. În schimb, intră în joc și incertitudinea cu privire la modul în care se schimbă forța de muncă. Există o teamă pe termen mediu-lung că firmele își dau seama că nu au nevoie de mai multe persoane și decid să se descurce fără mulți angajați.

Potrivit psihologilor, în situația actuală este indicat să recunoaștem ce poate și nu poate fi controlat și să ne concentrăm pe primul aspect. Problemele imediate trebuie identificate și rezolvate pentru a supraviețui acestui moment critic. Pe termen scurt lucrurile vor fi dificile, iar cheltuielile familiei vor trebui reduse. În plus, vor interveni și alte schimbări. Când totul va reveni la normal, oamenii vor reveni la lucru.

Trebuie să privim situația cu care ne confruntăm dintr-o perspectivă optimistă pentru a scăpa de anxietate. Trebuie să fim la curent cu resursele disponibile pentru persoanele care trec prin perioade grele și, de asemenea, să ne menținem calmul.

Totodată, dacă avem angajați trebuie să ne ocupăm de calcularea costurilor cu angajații. În plus, dacă suntem nevoiți să mai facem concedieri trebuie să ne informăm cum se cuvine cu privire la concedierea colectivă accesând linkul https://www.calculatorvenituri.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-concedierea-colectiva. Trăim vremuri grele, dar uniți vom trece și peste această situație dificilă.

blank