IGSU va investi 1,5 milioane de euro pentru a fi gata de următoarea calamitate. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are de gând să achiziționeze mai multe echipamente speciale în cadrul programului „Multirisc”, finanţat din fonduri europene, printre care se numără generatoare electrice de mare capacitate, tabere pentru sinistraţi, containere cu dotări complexe şi o autospecială frigorifică ce va fi folosită pe post de morgă mobilă în cazul unor dezastre de mari proporţii.

„Proiectul «Multirisc» include mai multe chestiuni atipice. Include generatoare electrice. Deja prima tabără pe care o luăm pentru 280 de persoane, complet, cu toată echiparea ei pentru sinistraţi. Fiecare judeţ va primi un container complet pentru echipamente, inclusiv senzorii de viaţă şi camerele şi tot ce trebuie pentru căutare-salvare urbană”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la evenimentul de deschidere a proiectului „Răspunsul eficient salvează vieţi II”, finanţat din fonduri europene.

Citeste si...  Mii de ofițeri si subofițeri avansați de Oprea

Șeful DSU a mai spus că în cazul unui dezastru major, capacitatea de preluare a decedaţilor în morga Institutului Naţional de Medicină Legală şi la spitalele din Capitală ar putea fi depăşită.

„Este prevăzută o autospecială frigorifică pe «Multirisc», dacă ai foarte mulţi decedaţi, pentru păstrarea decedaţilor până la identificare şi până la rezolvarea problemei. Pentru că dacă ai un cutremur, de exemplu, cu 1.000 – 2.000 de decedaţi şi n-ai capacitate unde să-i pui şi eşti în mijlocul verii trebuie să ai posibilitate de refrigerare până când medicii legişti îi identifică şi este o parte macabră şi neplăcută, dar este necesară”, a precizat Arafat.