Ziua Drapelului Naţional a fost instituită prin Legea 96/1998 și este marcată, în fiecare an, la 26 iunie.

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza “Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată “Istoria României în date”.

De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.

Alături de stemă, sigiliu şi imn, Drapelul României este un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit www.cdep.ro şi www.constitutiaromaniei.ro, scrie Agerpres.

În contextul revoluţionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naţionale, şi revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, arborau drapelul albastru, galben, roşu. Aşa avea să fie şi consfinţit, ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, deşi, iniţial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, potrivit site-ului www. presidency.ro. Guvernul provizoriu întărea că “Steagul naţional va avea trei culori – albastru, galben şi roşu”. Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri cât şi pe monumentele şi decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte “Dreptate, Frăţie”. Drapelul naţional tricolor, roşu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfinţit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertăţii.

La 3 iunie 2013, Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a hotărât reintroducerea stemei ţării pe tricolor, în legea fundamentală. Amendamentul propus de deputatul PSD, Gheorghe Emacu, a fost votat cu 13 voturi “pentru” şi o abţinere, fără o dezbatere prealabilă a membrilor Comisiei. Prin adoptarea acestui amendament, alineatul 1 din Articolul 12 urma să fie reformulat astfel: “Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei României, care includea şi acest amendament, s-a aflat în lucru la comisiile permanente ale Senatului, având numărul de înregistrare L233/2014, dar la 27 decembrie 2016 a fost retrasă de către Senat.

Citeste si...
Reacția incredibilă a ISIS după atentatul de la Londra

Cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfăşurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni. Acesta măsura 349,425 x 226,917 metri, rezultând o suprafaţă declarată de 79.290,39 metri pătraţi.

Ziua Drapelului Naţional, marcată în Bucureşti și în ţară

Ziua Drapelului Naţional este marcată vineri atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

Joi seară, Drapelul Naţional a fost coborât de pe catargul din Piaţa Tricolorului şi predat militarilor Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, fiind păstrat la Biserica brigăzii din bd. gl. Vasile Milea.

Premierul Ludovic Orban, mesaj de Ziua Drapelului Național

Premierul Ludovic Orban subliniază, într-un mesaj prilejuit de Ziua Drapelului Naţional, că Tricolorul reprezintă istoria noastră şi întregul popor, cu oameni care ne-au dat de atâtea ori prilejul să ne mândrim că suntem români.

“Astăzi este Ziua Drapelului Naţional, simbol drag al unităţii şi identităţii naţionale, zi pe care o dedicăm în esenţă tuturor celor care de-a lungul timpului au făcut cinste României şi Tricolorului. Sunt toţi acei bravi români care în trecut s-au jertfit sau au luptat pentru apărarea pământului strămoşesc, sunt toţi cei care în vremurile noastre contribuie la buna reputaţie a României, făcând-şi datoria cu profesionalism şi curaj în diferite teatre de operaţiuni şi în misiuni internaţionale şi toţi cei ale căror performanţe în diferite domenii au făcut ca Tricolorul să fie înălţat pe cel mai înalt catarg”, se arată în mesajul premierului Orban, potrivit sursei citate.

Ludovic Orban aminteşte că, în ultima perioadă,Tricolorul a însoţit personalul medical în misiuni, în afara graniţelor, menite să salveze vieţi ale celor afectaţi de noul coronavirus.

“Drapelul Naţional i-a însoţit pe medicii români şi personalul medical care, anul acesta, pe fondul crizei sanitare generată de noul coronavirus, şi-au ajutat colegii din Italia, Statele Unite şi Republica Moldova, iar seriozitatea şi competenţa cu care s-au implicat în salvarea de vieţi au făcut cinste românilor şi României. Le mulţumim tuturor, cu respect şi admiraţie! Tricolorul reprezintă istoria noastră şi întregul popor, cu oameni care ne-au dat de atâtea ori prilejul să ne mândrim că suntem români.La mulţi ani, România! La mulţi ani, Drapelului Naţional!”, a transmis Ludovic Orban în mesajul său.