sesizarea Guvernului
Actualitate, Featured

Iată ce decizie a luat CCR la sesizarea Guvernului cu privire la cresterea pensiilor cu 40%

Curtea Constituțională a venit miercuri cu o decizie în legătură cu sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetara adoptata de Parlament cu un amendament aș PSD care prevede creșterea pensiilor cu 40%.

Curtea Constituțională a decis că majorarea cu 40 de procente a pensiilor este constituțională. Magistrații au respins astfel sesizarea Guvernului, ceea ce înseamnă că Executivul este obligat acum să găsească sursa de finanțare pentru majorare.

Judecătorii CCR au stabilit astăzi că modificarea făcută de vechiul Parlament este una care respectă standardele Constituției.

Ştirea iniţială: Cabinetul Cîţu spune că în obiecția de neconstitutionalitate, că Legislativul „a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecință afectării principiului securității juridice”.

Pensii 2021. CCR, decizie pe sesizarea guvernului privind creşterea pensiilor cu 40%
„Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecință afectării principiului securității juridice.

În plus, abrogarea unor articole din ordonanță de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii”, conform comunicatul de presă transmis de reprezentanții Guvernului.

Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.

„Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie respectiv de 1.442 de lei s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei așa cum a modificat legiuitorul și majorarea salariilor profesorilor ar presupune „un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB)”, mai spune sursa citată.

Pe 22 septembrie, Camera Deputaților și Senatul au adoptat în plen reunit proiectele de lege care aproba rectificarea bugetară în formă care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40%.

A fost efectuată o modificare, la solicitarea grupurilor parlamentare ale UDMR care spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârșitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”.

blank