Alfred Bulai consideră că Liviu Dragnea a greșit și se poate îndrepta chiar spre o pierdere a meciului în urma proastei gestionări a comunicării, la conferințele de presă. Discursul său nu a fost perceput slab de marele public, cât de activul de partid și nucleul dur al susținătorilor PSD. Sociologul spune că Liviu Dragnea a folosit aceeași tehnică de comunicare cu care a câștigat alegerile: ton împăciuitor, să nu supere, să fie amabil, foarte aplecat spre presă, uneori chiar umil față de reprezentanții mass-media.

De asemenea șeful PSD a încercat să nu atingă sensibilitățile electoratului ostil. A fost exact strategia folosită de Gabriela Firea folosită pentru câștigarea primăriei București și preluată apoi de Liviu Dragnea la alegerile legislative. Deși această strategie a funcționat foarte bine la alegeri, nu a mai funcționat în ianuarie și este dezastruoasă astăzi. În momentul în care este război, spune Bulai, discursul de pace nu este tocmai potrivit.

„Electoratul dur al PSD-ului vrea un discurs de lider de război, care să motiveze, să lanseze mesaje identitar simbolice. Să apeleze la identitatea partidului, să miște lucrurile în plan emoțional”, a spus Bulai. 

Citeste si...
Numele ELENEI UDREA, în dosarul MICROSOFT. REACŢIA preşedintei PMP

Totodată, el spune că Liviu Dragnea a continuat să folosească tema programului de Guvernare, cu demolarea propriului Guvern pe baze tehnice și nu a lansat atacuri care să vizeze trădare, conspirații, dușmani exteriori. Invocarea trădării ar fi explicația cea mai simplă, cea mai emoțională și care mobilizează cel mai repede electoratul. Discursul lui Dragnea cu perifraze, analogii și ținte precise, un discurs moale dă un semnal de slăbiciune și este incapabil să mobilizeze factorii decidenți din interiorul partidului.  

De cealaltă parte, spune Bulai, Sorin Grindeanu invocă interesul partidului. El se arată gata să demisioneze, așadar nu se agață de scaun. De asemenea el invocă interesele celorlalți membri de partid și ca urmare se plasează mult mai bine decât Dragnea. În aceste condiții se conturează un viitor guvern cu Grindeanu la Guvernare și cu un premier preocupat de soarta partidului, chiar la nivelul discursului, decât cu Dragnea care este poziționat ca fiind interesat de propria soartă și a grupului său. Insistențele cu programul de guvernare și cu greșelile tehnice nu pot convinge membrii de partid.