Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, este preocupată de situatia persoanelor de varsta a treia si a grupurilor sociale vulnerabile. De altfel, în vizita făcută recent în Israel, Gabriela Firea a abordat acest subiect.

Gabriela Firea s-a întâlnit cu ministrul pentru cetatenii seniori și egalității sociale, Gila Gamliel și a stabilit mai multe aspecte privind colaborarea dintre România și Israel pe această temă.

”Suntem foarte interesați de preluarea expertizei în privința gestionării situației persoanelor în vârstă. În România nu există centre de îngrijire a acestor persoane așa cum ar trebui. Bucureștiul se află într-o criză acută de locuri în care să fie îngrijite persoanele vârstnice, cererea este foarte mare, iar posibilitățile extrem de limitate. Îmi doresc mult să schimb această situație. Nu este corect și nici moral ca bunicii noștri să trăiască, la pensie, o viață chinuitoare. ” a spus Gabriela Firea.
Ministrul persoanelor vârstnice și egalității sociale din Israel, Gila Gamliel a acceptat fără rețineri un schimb de experiență în privința soluțiilor pentru îmbunătățirea vieții seniorilor. Gamliel a menționat că Israelul acordă o atenție deosebită persoanelor de vârsta a-III-a și i-a prezentat Primarului Bucureștiului câteva dintre programele care s-au dovedit de mare succes in Israel.

” Sunt onorată să pot împărtăși din experiența mea pentru București. Am înființat un birou pentru egalitate socială, cu scopul clar definit de a ne ocupa de persoanele vârstnice. Sunt foarte conștientă că una dintre cele mai mari probleme ale vârstei a-III-a este singurătatea, în Israel, 23 % din populația vârstnică se definește ca suferind de singurătate. Noi am încercat, și am și reușit, să facem să funcționeze un sistem în care tinerii sunt implicați pentru rezolvarea problemelor celor în vârstă! ” a declarat Gila Gamliel.
Ministrul persoanelor vârstnice și egalității sociale a arătat și că seniorilor le este oferită, pe cât se poate, posibilitatea unei vieți active, ministerul de resort oferind subvenții și programe diverse de participare la viața culturală, dar și de învățare, alături de generația tânără, a noilor tehnologii IT, fără de care viața este greu de conceput în secolul 21. Seniorii au posibilitatea recalificării profesionale în diferite domenii, în timp ce tinerii au de învățat de la cei cu experiență de viață.

Citeste si...
Iohannis le-a spus ambasadorilor UE de la București că se contureaza, deja o coaliție de centru-dreapta

” În Israel este o mare diversitate demografică, sunt oameni veniți aici din toată lumea, așa a fost istoria poporului evreu. Fiecare a adus cu el povești de viață fascinante. Avem un program în care tinerii israelieni scriu poveștile spuse de cei în vârstă, este important ca acestea să nu se piardă, căci ne definesc pe noi toți, ca popor greu încercat. ” a afirmat Gamliel.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a stabilit cu ministrul egalității sociale din Israel să coopereze atât în domeniul programelor de asistență socială pentru vârstnici, cât și pentru tineri.

” Și în România, marea problemă a seniorilor este singurătatea, care, dublată de afecțiunile specifice înaintării în vârstă, scade dramatic șansele unei vieți bune pentru aceștia. Sunt interesată să pun în practică un program prin care bătrânii să fie antrenați în societate, pe de-o parte, și, pe de altă parte, să beneficieze de tratamente preventive pentru a nu ajunge la boli grave, care să îi țină imobilizați la pat. Trebuie să fim mai conștienți de faptul că este mai ușor să ne gândim cum putem preveni unele situații nefericite, căci astfel viața seniorilor va fi mai fericită și mai ușoară. ” a punctat Gabriela Firea.

În cadrul discuțiilor, Primarul General a vorbit și despre inițiativele pe care dorește să le pună în practică în privința ajutorului acordat persoanelor sărace și a celor fără adăpost. Gabriela Firea a amintit că, în urma initiativei sale, CGMB a aprobat inființarea Băncii de alimente. Bucureștiul era singura capitala europeană fără o bancă de alimente unde să se stocheze și să se distribuie mâncare, în caz de calamitate și zilnic oamenilor defavorizati.