Generalul Florian Coldea, şeful interimar al SRI, este, audiat, la această oră, de Comisia SRI din Parlament, în urma acuzaţiilor aduse la adresa sa de către deputatul Elena Udrea, dar şi a situaţiei generate de demisia lui George Maior de la conducerea Serviciului.

Directorul interimar al instituției, Florian Coldea, a declarat, înainte de şedinţă, că a venit pentru a lămuri punctele de pe ordinea de zi a agendei Comisiei.

Președintele Comisiei, Georgian Pop, a precizat, la rândul său, că unul din punctele aflate pe ordinea de zi este cel legat de acuzațiile la adresa SRI.

„Vom analiza și vom face audieri și pe temele și acuzațiile lansate și afirmațiile făcute în spațiul public în ultima perioadă la adresa SRI sau la adresa conducerii Serviciului Român de Informații și fac aici o precizare foarte importantă. Din punct de vedere procedural, ne aflăm în situația în care Comisia s-a autosesizat. Precizez public că, până la data începerii acestei ședințe, deși acuzații publice au fost făcute de mai bine de o săptămână, nu am primit nicio informare sau solicitare oficială din partea cuiva să analizăm vreun aspect”, a afirmat Pop.

El a precizat că toate tematicile legate de acest subiect „sunt pur și simplu preluate de noi din mass-media”.

Georgian Pop a mai declarat că, pe ordinea de zi a ședinței de audiere a conducerii SRI, se află „cinci puncte extrem de importante, plecând de la analiza stării de securitate la începutul anului 2015, evoluția privind dinamica riscurilor de securitate, estimată de SRI în acest an,(…) impactul modificărilor legislative din ultima perioadă și modalitățile efective prin care aceste modificări legislative afectează activitatea de zi cu zi a SRI în prevenirea și contracararea riscurilor la adresa securității naționale”.

Conform unui comunicat de presă al Comisiei, audierea conducerii interimare a SRI va include următoarele tematici: evaluarea stării de securitate națională a României la începutul anului 2015, analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice — terorism, trafic de armament — cibernetice, spionaj, criminalitate organizată transnațională etc.), perspectivele de evoluție ale principalelor riscuri și amenințări la adresa securității naționale a României în anul 2015 și pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri, analiza situației generate de demisia lui George Maior din funcția de director al SRI, analiza situației generate de afirmațiile/acuzațiile la adresa SRI și a conducerii interimare a SRI, apărute în spațiul public în ultimele zile, analiza impactului modificărilor legislative din ultima perioadă asupra activității SRI”.

Parlamentarii PNL Cezar Preda şi Teodor Atanasiu, membri în Comisia de control al SRI, declarau, săptămâna trecută, că deputatul PSD Sebastian Ghiţă ar trebui să se recuze de la discuţiile privind scandalul în care este implicat, alături de Florian Coldea.

„Ne vom întâlni luni să discutăm, sperăm în absenţa domnului Ghiţă, care este în conflict de interese şi care nu se va prezenta la Comisie, şi vom face tot ceea ce e de făcut, adică o anchetă„, a declarat senatorul PNL Teodor Atanasiu.

El a menţionat că ancheta comisiei priveşte doar „legalitatea modului în care SRI îşi desfăşoară activitatea”, nu şi pe marginea anchetei interne a Serviciului dispusă în urma declaraţiilor Elenei Udrea.

De asemenea, deputatul PNL Cezar Preda a arătat că, în cazul discuţiilor din Comisia SRI care îl privesc şi pe Sebastian Ghiță, acesta să nu participe.

Deputatul PMP Elena Udrea a declarat, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relaţie”.

Udrea a mai precizat că a depus la DNA un denunţ împotriva actualului director interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa, în denunţ fiind amintită şi Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.

Elena Udrea a mai spus că Victor Ponta i-ar fi spus adjunctului şefului SRI Florian Coldea, în prezenţa altor persoane, că dacă va ajunge preşedinte, să-şi caute de lucru, fără însă a preciza numele celor care au asistat la această discuţie.

În acelaşi interviu, Elena Udrea afirmă că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea.

Citeste si...
Bianca Dragusanu, desfiintata de Iulia Albu!