Economia românească va resimţi impactul unui conflict armat în Siria, chiar dacă nu vom fi implicați direct. Tensiunile din zonă influențează deja negativ prețul carburanților, exporturile, cursul de schimb şi investițiile.

razboi syriaUnul din principalele motive de îngrijorare îl reprezintă diminuarea exporturilor. În ultima perioadă, când exporturile și importurile autohtone s-au măsurat în zeci de miliarde de euro anual, firmele noastre au vândut în Siria produse în valoare de sub 200 de milioane de euro pe an și au cumpărat de acolo mărfuri de numai câteva milioane de euro.

Unii analiști nu exclud varianta ca o intervenție militară în Siria să ducă, în cele din urmă, la instabilitate în întreaga regiune. Caz în care ar putea fi puse în pericol, într-o măsură mai mare sau mai mică, relațiile comerciale cu state precum Israel (exporturi de 225 mil. euro și importuri de 136 mil. euro anul trecut), Iran (exporturi de 252 mil. euro și importuri de 14 mil. euro), Iordania ori Liban (exporturi de 104, respectiv 138 mil. euro în 2012).

Nu trebuie uitat că și unul din principalii parteneri comerciali ai României, Turcia (exporturi de 2,5 miliarde de euro și importuri de 1,8 miliarde de euro în 2012), are graniță comună cu Siria și ar putea fi implicată, chiar și limitat, într-un eventual conflict regional. (I.S.)

Citeste si...  Of, of! Gina Pistol se plânge că nu ştie să facă nimic!