Este evident – nu toate meseriile reprezintă același nivel de risc pentru oamenii care le practică. De exemplu, să ne uităm la raportul anual întocmit de Inspecția Muncii pentru anul 2018 – în România, s-au înregistrat 5000 de angajați accidentați în timpul programului de muncă. Dintre acestea, 167 de accidente au fost fatale.

Și pentru a înțelege mai clar care este cel mai periculos sector dintre toate, ne folosim de ajutorul celor de la Forbes România. Domeniul construcțiilor ia primul loc, ceea ce nu este de mirare pentru oricine a lucrat sau știe pe cineva care a lucrat în această arie de activitate.

Nu e de mirare, atunci, că industria echipamentelor de protecție este înfloritoare. Anual se descoperă pericole noi – odată cu dezvoltarea tehnologiei, creșterea ambițiilor și a complexității proiectelor.

Dacă și tu lucrezi sau ai lucrat în domeniu, indiferent de poziția pe care ai avut-o, probabil că înțelegi exact despre ce vorbim. E posibil să fi fost martor la anumite incidente chiar personal. Dacă nu, sigur ai auzit „poveștile de pe șantier”.

Așadar, hai să nu fim simpli privitori și chiar să aflăm cum putem lua decizii înțelepte pentru a ne asigura că putem evita multe dintre cele mai comune accidente care se petrec la locul de muncă, mai ales în domeniul construcțiilor.

În primul rând – protecția picioarelor. O pereche corectă și sigură de bocanci de protecție poate face diferența între o zi eficientă la muncă și una nu așa de bună.

Se întâmplă adesea în cele mai stupide moduri – scapi ceva, te împiedici, calci strâmb. Ai mare nevoie niște bocanci de protecțiecare să acționeze ca un scut între tine și un moment de neatenție.

Citeste si...  Firea, pildă biblică pentru Dragnea: E bine să întorci şi celălalt obraz, nu dinte pentru dinte

Apoi, e necesar să avem mare grijă de zona ochilor. Am pățit-o pe pielea noastră – chiar și o particulă de praf a reușit să ne incomodeze profund, odată ajunsă pe pupilă. O pereche de ochelari de protecție corespunzători ariei de activitate ne ajută să vedem, și în același timp ne protejează.

Nu în ultimul rând – probabil cel mai important echipament de protecție – comunicarea.

Deși nu poți cumpăra o pereche de comunicare, și din păcate, nu o găsești niciodată la reducere, este cea mai importantă unealtă pe care o ai la îndemână. De cele mai multe ori accidentele se întâmplă pentru că riscurile nu au fost comunicate și avertizate sau pentru că oamenii nu știau cum să opereze corect anumite mașinării.

Nu te lăsa păcălit de simplitatea acestui element – ia-l foarte în serios!

Oricare ar fi poziția ta pe șantier, asigură-te că ai comunicat cu superiorii și colegii tăi, că ai înțeles care ți-e rolul și, nu în ultimul rând, că ai echipamentele de protecție necesare asupra ta.

Deci, care sunt lecțiile pe care le-am învățat? Accidentele sunt comune la locul de muncă, mai ales dacă vorbim despre sectorul de construcții – una dintre cele mai riscante arii de activitate din țară.

Așadar, este foarte important să ne asigurăm că dispunem de o pereche de bocanci de protecție, ochelari de protecție și că suntem informați cu privire la rolul nostru în echipă.