Creșteri de salarii, creșteri ale producției, creșteri ale consumului. Este tot ce auzim de mai bine de un an în România. Dar chiar așa de roz este situația? Sau…dimpotrivă.

Un celebru economist, implicat de ceva vreme şi în politică, spune că datele în ceea ce priveşte consumul au fost ajustate de Institutul Naţional de Statistică(INS) special pentru a arăta că economia încă performează, în timp ce inflaţia a luat-o razna.

Este vorba despre senatorul PNL Florin Cîţu, care a vorbit de situaţia periculoasă a României în mai multe postări pe Facebook.

“ Guvernarea Dragnea-Vâlcov = Guvernarea inflaţiei! Implementarea programului PSD susţinut de PSD + ALDE +UDMR a dus la creşterea tuturor preţurilor din economie (consum şi producţie). Norocul nostru este ca au implementat doar o mică parte din prostia de program.”, a comentat Cîţu, ilustrând cu graficul de mai jos.

 

Mai grav, senatorul vorbeşte pe şleau despre faptul că PSD a măsluit datele economice reale, situaţie care ar fi cu adevărat gravă. Grecia, de exemplu, a ajuns aproape de faliment tocmai pentru că nu a raportat, ani la rândul, datele economice corecte.

 

“ Avem o problemă gravă. Pentru a avea acest rezultat, chiar aşa modest, INS a SCHIMBAT la începutul acestui an datele pentru fiecare luna din 2017. În prima luna din 2018 INS a „recalculat” şi a schimbat datele doar pentru 2017. Atât. Nu s-a atins de 2016.De ce ar fi făcut INS aşa ceva? Uitaţi-va la cum ar fi arătat dinamică consumului în 2018 (roşu în grafic) dacă erau păstrate datele iniţiale. Ar fi arătat PRĂBUȘIREA consumului. Și acum partea cea mai importantă. Veniturile la buget sunt cu mult sub aşteptări. Că şi cum economia ar avea o dinamică mult mai slabă decât cea „oficială”. Cum ar fi arătat contribuţia consumului la creşterea economică dacă se păstrau datele iniţiale? NEGATIVĂ. Rămâne să aflăm de la INS ce a schimbat în „algoritm” de a influenţat DOAR pozitiv aceste date. Sper că nu a fost variabilă „politică”.”, a spus Cîţu.

Citeste si...  Ciolacu este de părere că e normal că PSD să nu voteze investirea noului guvern