Află cât rezistă de obicei o căsnicie şi după câţi ani se destramă

inele ciocan

Momentul în care păşeşti în faţa altarului şi spui „Da” poate fi cel mai fericit din viaţa ta. Este foarte important însă şi ce urmează după ce aţi făcut schimb de inele şi v-aţi promis unul altuia iubire veşnică.

Potrivit unui nou sondaj, se pare că în afară de ziua nunţii, majoritatea cuplurilor ating un nivel maxim de fericire în cel de-al treilea an de căsătorie. Apoi, ca nivel de fericire, a doua cea mai fericită perioadă din viaţa de cuplu este primul an după nuntă.

Cercetarea a fost susţinută de firma de avocatură Slater & Gordon, specializată în dreptul familiei. La studiu au luat parte 2.000 de adulţi căscătoriţi cu scopul de a examina fundamentele vieţii de cuplu moderne.

În primii ani petrecuţi împreună după căsătorie, tinerii se bucură de luxul de a beneficia de două surse de venit care le permit să îşi renoveze locuinţa şi să îşi îndeplinească alte dorinţe înainte de venirea pe lume a copiilor. După ce cuibul este pregătit pentru întemeierea unei familii, cuplul începe să îşi facă planuri cu privire la viitor, lucru care ajută la solidificarea familiei până în anul 3 de căsătorie.

„Rar se întâmplă să avem clienţi în aceşti primii ani de căsătorie, dar în cel de-al cincilea an de cuplu, sau la câţiva ani după naşterea copiilor, multe cupluri vin şi cer divorţul”, a declarat Amanda McAlister, avocat specializat în dreptul familiei.

În contrast cu cel de-al treilea an de căsătorie, s-a constatat că cel mai dificil an este cel de-al cincilea. Problema, spun specialiştii ar fi oboseala, extenuarea cauzată de necesitatea de a lucra cât mai mult şi de a avea grijă de copii.

Pe măsură ce faza „lună de miere” începe să treacă, unul din trei adulţi căsătoriţi au declarat că încep să simtă o lipsă de afecţiune, iar unul din cinci spun că sunt zile când regretă că s-au căsătorit. Unii dintre factorii care declanşează aceste regrete sunt: desincronizare între parteneri în ceea ce priveşte dorinţele sexuale, hobbyuri diferite sau preferinţe sociale diferite între parteneri în primii ani de căsătorie

Deşi unul din cinci indivizi implicaţi în studiu au recunoscut că relaţia nu a funcţionat aşa cu şi-ar fi dorit, patru din zece adulţi căscătoriţi au mărturisit că simt că ei ar putea face mai multe eforturi pentru a-şi îmbunătăţi căsnicia.

„Adesea, oamenii ajung atât de copleşiţi în primii ani, încât uită că o căsnicie de succes necesită multă muncă”, a declarat McAlister, adăugând că acest sentiment s-a întâlnit la unul din zece respondenţi.

„Adevărul este că nu este uşor să menţii o căsătorie. Căsătoriile pe termen lung nu sunt pentru oamenii slabi. Sunt momente cât te gândeşti mai mult să renunţi, decât să te implici. Nu toate neînţelegerile au final fericit”, a explicat Michelle Weiner Davis, autor a mai multor cărţi pe această temă, printre care şi The Divorce Remedy.

Citeste si...
Iulia Vantur este din nou singura.