DIICOT a deschis dosar penal pe numele unui bărbat care se autointitulase organizatorul mitingului Diasporei din 10 august şi îndemna participanţii la acte de violenţă împotriva jandarmilor. Procurorii îl acuză de infracţiuni din Legea pentru combaterea terorismului şi l-au plasat sub control judiciar.

”Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în seara zilei de 06.08.2018, în cadrul unei emisiuni difuzate de către un post de televiziune naţional, a fost prezentat un interviu al numitului Ovidiu Grosu pe parcursul căruia, acesta, care s-a autointitulat ”adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august”, i-a îndemnat pe viitorii participanţi la manifestare să recurgă la acte de violenţă îndreptate împotriva integrităţii corporale a forţelor de ordine, inclusiv a vieţii acestora. (…) Numitul Ovidiu Grosu a îndemnat verbal şi scris publicul să săvârşească, în condiţiile Legii nr. 535/2004, infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor, respectiv distrugere”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

În acest context, procurorii au pus în mişcare, miercuri, o acţiune penală faţă de Ovidiu Grosu, sub acuzaţia de instigare publică. Tot miercuri, DIICOT l-a plasat pe bărbat sub control judiciar, care-l obligă să respecte următoarele reguli: să nu utilizeze internetul, să nu depăşească limita teritorială a judeţului de reşedinţă decât cu încuviinţarea prealabilă a DIICOT, să nu acorde interviuri, să nu participe la adunări publice, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

”De asemenea, inculpatului i s-a atras atenţia cu privire la faptul că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, mai spune DIICOT.

Interviul cu Ovidiu Grosu a fost difuzat în emisiunea ”Sinteza Zilei” de la Antena 3, deşi atitudinea bărbatului, tonul şi afirmaţiile pe care le face ar fi trebuit să determine oprirea difuzării acestuia în spaţiul public.