Directorul financiar al ING, Koos Timmermans, va demisiona, după ce grupul a fost amendat cu 775 de milioane de euro pentru spălare de bani, în cadrul unui acord convenit cu procuratura din Olanda pentru închiderea investigaţiei, transmite Reuters, citat de News.ro.

Timmermans, care fusese numit director financiar în 2017, va mai rămâne ân funcţie până la găsirea unui înlocuitor. Acesta a deţinut funcţii manageriale importante la operaţiunile ING din Olanda, între 2010 şi 2016, perioada analizată de procurori.

Decizia reprezintă o schimbare de poziţie din partea companiei, care anunţate pe 4 septembrie că nicio persoană nu este responsabilă, că a luat deja măsuri disciplinare împotriva a 10 angajaţi şi că a introdus sisteme mai bune pentru tranzacţii şi clienţi.

Criticile la adresa băncii s-au amplificat, premierul Mark Rutte şi-a exprimat nemulţumirea, iar ministrul de Finanţe Wopke Hoekstra a spus că acest caz ”a redus încă o dată încrederea populaţiei în sectorul bancar” şi că va întreba directorii şi rsponsabilii cu supravegherea ce nu a funcţionat corect.

Citeste si...  PSD vrea comisie de anchetă pentru alegerile din 26 mai

”Având în vedere gravitatea problemei şi reacţiile numeroase în rândul acţionarilor, după anunţ, am ajuns la concluzia să este corect ca responsabilitatea să fie asumată la nivelul consiliul de administraţue”, a declarat preşedintele consiliului de supraveghere, Hans Wijers, într-un comunicat.

Reacţia ING este asemănătoare cu cea avută în luna martie, când a anunţat iniţial majorarea cu 50% a retribuţiei directorului general Ralph Hamers, pentru ca cinci zile mai târziu să retragă măsura.

După dezvăluirea acordului de închidere a cazului legat de spălarea de bani, pe 4 septembrie, banca a anunţat că membrii consiliului de administraţie nu vor primi bonusuri în 2018.