DIICOT anchetează patru cetățeni israelieni pentru spionarea comunicațiilor și tentative de compromitere a şefei DNA, Laurei Codruța Kovesi.

Se pare că doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus sunt foști ofițeri de informații şi sunt co-fondatori dar și directori executivi în firma israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

Conform procurorilor, suspecţii ajutaţi de mai mulți angajați ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner și David Geclowicz, “au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.
”Ultimii doi, Ron Weiner și David Geclowicz, au fost arestați deja în România. Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operațiunii, susțin procurorii, în timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia persoanei publice vizate – ambii fiind coordonați din centrala firmei pentru care lucrau. În acest caz, ținta era șefa DNA, Laura Codruța Kovesi”.

Citeste si...
Kovesi, aproape procuror european. Incepe o nouă rundă de negocieri

În mandatul de arestare preventivă emis în 3 aprilie pe numelelui Geclowicz se arată că ”mobilul întregii activități infracționale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, prin încercarea de a găsi activități de corupție”.

Șeful DIICOT a spus că în momentul de faţă aceste informaţii au caracter secret şi nu se pot da mai multe informaţii. “La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este doar investigație, nu o cercetare penală ca atare. E destul de dificil să vă dau date din această cauză”, a spus procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.