Dezbaterile din Parlament, din comisiile de specialitate, pe tema bugetului pe 2019, au înregistrat o premieră în privinţa justiţiei. Pentru prima dată, Inspecţia Judiciară a fost prezentă la dezbaterile din comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Dacă până acum bugetul Inspecţia Judiciară era cuprins în bugetul Consiliului Superior al Magistraturii, odată cu modificarea legilor justiţiei, inspectorul-şef a devenit ordonator principal de credite (art. 65 alin. 5 al Legii 317/2004).

Bugetul Inspecţiei Judiciare pe anul 2019 este de 53.778.000 lei. Acesta a fost adoptat în comisiile juridice reunite, fără amendamente. Instituţia a fost reprezentată la dezbateri de procurorul Daniela Sanda Mateş, noul inspector-şef adjunct.

Sanda Mateş a fost delegată în funcţia de inspector-şef adjunct de Lucian Netejoru, inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare. Funcţia devenise vacantă după ce Gheorghe Stan a fost validat în funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Inspectorul judiciar Daniela Sanda Mateş a făcut parte, în 2017, din echipa de control la Direcţia Națională Anticorupție. Aceasta a denunţat public presiuni făcute de Laura Codruţa Kovesi pentru a bloca activiatea de control, fosta şefă a DNA beneficiind şi de sprijinul şefei echipei de control, Elena Rădescu. În cadrul unei audieri în Secţia pentru procurori a CSM, Sanda Mateş a dezvăluit că unul dintre procurorii Secţiei Judiciare din DNA i-ar fi spus că un coleg de-al său a plecat din instituţie „hăituit”, dar a refuzat să relateze în scris această situaţie motivând că „are familie, are copii şi rate la bancă”.

Citeste si...
BEC, date de ULTIMĂ ORĂ - Câți români s-au prezentat la vot până la ora 13.00? Prezența - 11.67%

Sanda Mateş este inspector judiciar din octombrie 2011. Anterior, a fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jusiţie, noul inspector-şef adjunct a mai activat şi la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti şi PÎCCJ.